RSS

You are here

Михајловићева и НАЛЕД: Реформа катастра и убрзавање свих других реформи важни колико и увођење е-дозвола

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са извршном директорком НАЛЕД-а Виолетом Јовановић и директорком Тима за регулаторну реформу НАЛЕД-а Јеленом Бојовић о наставку реформи које за циљ имају унапређење услова пословања у Србији и побољшање рејтинга земље на Дуинг бизнис листи Светске банке.

 

Михајловићева је истакла да је нови закон о уписима у катастар, који је Министарство припремило, једнако важан као и увођење електронских дозвола, што је НАЛЕД прогласио за реформу деценије.

 

“Овај закон ће скратити време уписа имовине на свега неколико дана, што је важно за побољшање рејтинга Србије на Дуинг бизнис листи. Ако желимо да Србија максимално напредује, потребно је не само да усвојимо закон о уписима у катастар, већ и да закон буде у потпуности примењен и да други прописи који на њега утичу буду са њим усклађени”, рекла је Михајловићева, и додала да су истовремено доношење и усклађеност прописа важни и за друге реформске законе које Министарство предлаже.

 

Михајловићева и представнице НАЛЕД-а оцениле су да у примени закона о уписима у катастар треба користити искуство са увођењем е-дозвола, где су упоредо са доношењем прописа спровођене обуке запослених који непосредно раде на примени закона.

 

“То би подразумевало обуку за службенике у катастру, судовима, за јавне бележенике, као и успостављање кол-центра ком ће у сваком тренутку моћи да се обрате за помоћ, на сличан начин као што је урађено код увођења е-дозвола и што је дало резултат”, рекла је Јелена Бојовић.

 

На састанку је било речи и о сарадњи Министарства и НАЛЕД-а на унапређењу система за издавање грађевинских дозвола, конкретним предлозима да се боље уреди сезонски рад у грађевинарству, као и о будућим активностима Координационог тела за сузбијање сиве економије.