RSS

You are here

Михајловићева и Негре: Наставак успешне сарадње са Европском инвестиционом банком

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Дубравком Негре, директорком Канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, о до сада постигнутим резултатима у области инфраструктурних пројеката и наставку успешне сарадње.

 

Изградња лука у Смедереву, Апатину и Београду, модернизација пруге Ниш-Димитровград, реконструкција клиничких центара, изградња ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина и рехабилитација путне мреже у Србији биле су неке од тема састанка.

 

„Модернизација и реконструкција пруге Ниш-Димитровград пројекат је о ком се говорило 20 година. Заједно са ЕИБ-ом га покрећемо, јер Ниш је централни део овог дела Балкана и мора бити добро инфраструктурно повезан“, изјавила је Михајловићева.

Она се посебно осврнула и на пројекат изградње ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина.

 

„У питању је веома важан пројекат, који ће помоћи српском народу на Косову и Метохији. Разговарали смо са Европском инвестиционом банком како бисмо већ следеће године започели изградњу прве деонице Ниш-Плочник“, истакла је Михајловићева.

Дубравка Негре је истакла задовољство због досадашње успешне сарадње, рекавши да је Европска инвестициона банка определила 30 милиона евра донација за техничку помоћ за припрему пројеката за Западни Балкан до 2020. године.

 

„Половина тог новца, 15 милиона евра, биће инвестирано у Србији и ми смо као банка спремни да подржимо све пројекте, како оне који су у току, тако и нове које Министарство планира“, изјавила је Дубравка Негре.

 

Директорка Канцеларије ЕИБ изјавила је да је банка упозната са постигнућима Координационог тела за родну равноправност и да је заинтересована да подржи пројекте који за циљ имају економско оснаживање жена и женско предузетништво.

 

„Економско оснаживање жена и подршка женском предузетништву један је од стубова политике родне равноправности коју спроводимо. С тим у вези, заинтересовани смо да кроз заједничку сарадњу помогнемо женама предузетницама да започну и одрже свој бизнис“, закључила је Михајловићева.