RSS

You are here

Михајловићева: Изградња насеља Земунске капије пример како треба подизати грађевинску индустрију


Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас радове на изградњи новог насеља Земунске капије, на простору некадашње касарне „Алекса Дундић“ у Земуну, на којима је ангажовано укупно девет компанија, а све су домаће и налазе се на “белој листи”.
 
„У радовима учествују само домаће компаније, а све су са беле листе, односно листе на којој се налазе квалитентни извођачи и пројектанти. Зато очекујем да се све уради у року и добром квалитету“, поручила је Михајловићева приликом обиласка, најављујући да ће радове на овом градилишту поново обилазити.
 
Према њеним речима, градилиште на простору бивше касарне “Алекса Дундић” је најбољи пример како треба, кроз ангажовање домаћих компанија, подизати грађевинску индустрију и њен удео у БДП-у.
 
“Данас смо овде да покажемо како изгледа на делу све што смо створили кроз законе и систем. Овде смо да покажемо пример уређеног градилишта које помаже да повећавамо удео ове гране у БДП-у“, поручила је потпредседница Михајловић.
 
Она је подсетила да је грађевинска индустрија Србије некада била позната широм света, а да је у протеклих 10 година много претрпела. Зато је ресорно министарство дало себи задатак, истиче Михајловићева, да повећа удео грађевинарства у БДП-у са садашњих пет на седам одсто до 2020. године.
 
„Циљ нам је да наша грађевинска индустрија поново буде позната широм света. У томе нам помажу пројекти попут овог, на којем је инвеститор Грађевинска дирекција Србије, а извођачи домаће компаније“, рекла је потпредседница Владе.
 
Према њеним речима, Дирекција је од 2000. године изградила око 10.000 станова, а вредност некретнина је око милијарду евра. ГДС, додаје она, из сопствених средстава улаже у развој, не узима новац од државе за пројекте и тендере, што је веома важно.
 
Процењена вредност пројекта изградње насеља Земунске капије на простору некадашње касарне „Алекса Дундић“ у Земуну износи 100 милиона евра.
 
Директор ГДС-а Небојша Шурлан каже да ће по завршетку пројекта у овом насељу бити 1.700 станова, од 30 до 95 квадрата, а радови ће се изводити фазно.
 
„У септембру ће бити понуђено 320 станова на продају у три објекта, а рок за завршетак радова је септембар 2018. године. Прва усељења очекујемо у новембру наредне године“, рекао је Шурлан.