RSS

You are here

Михајловићева: Повезати Београд и Будимпешту са лукама у Грчкој

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, поручила је данас, након трилатералног састанка Кине, Мађарске и Србије посвећеног реконструкцији и модернизацији пруге Београд-Будимпешта, да су се све три стране заједнички договориле да што пре почну разговоре и с другим државама, пре свега Македонијом и Грчком, како би се на сличан начин модернизовао читав пружни правац до луке Пиреј.

 

“Почећемо преговоре о томе како да практично спојимо пројекат Београд-Будимпешта са луком Пиреј у Грчкој, зато што је суштина целог пројекта коридор који треба да нас повеже, односно да Србији пре свега омогући бољи транзит од Грчке ка самој Европи. Зато није довољно имати само модернизовану пругу Београд-Будимпешта, морамо имати и деонице ка југу ”, рекла је Михајловићева након састанка у Будимпешти.

 

Следећи састанак трилатерале биће одржан, како је рекла, у јануару у Пекингу, а до тада ће се радити не само на почетку реконструкције пруге Београд-Будимпешта, већ и на припремама за конекцију између Београда и Будимпeште до Грчке.

 

Потпредседница Михајловић је истакла да је српска страна спремна да практично од овог лета почне са модернизацијом пруге на којој ће возови моћи да се крећу брзином од 200 километара на сат.

 

“Све што је требало да урадимо као предуслов, а било је пуно тога, ми смо у претходном периоду урадили. Нешто мало спорији напредак је на мађарској страни, српска страна иде неколико корака испред, али смо данас пре свега разговарали како да то убрзамо да бисмо заједно имали модернизовану пругу Београд–Будимпешта”, рекла је она, додајући да их је мађарска страна уверила да ће убрзати пројекат на својој територији.

 

Михајловићева је навела да ће на територији Србије радови на деоници Стара Пазова–Нови Сад, који се финансирају из руског кредита, почети у јуну, док ће радови на деоници Београд-Стара Пазова, за коју је уговор о финансирању потписан приликом недавне посете делегације Србије Пекингу, почети у новембру.

 

“Тренутно радимо на томе и очекујемо да ћемо у новембру да потпишемо комерцијални уговор за трећу деоницу, до мађарске границе, и тада можемо рећи да је Србија са својом пројектно-техничком документацијом потпуно спремна”, навела је потпредседница Михајловић, истичући да је то оно са чим Србија планира да изађе пред премијере и председнике три земље на Самиту 16 земаља и Кине који ће се у новембру одржати у Будимпешти. Кинеска страна је, како је нагласила, веома важан партнер у томе.

 

Председник националне комисије за развој и реформе Ванг Сијаотао рекао је на трилатералном састанку да ће за пројекат реконструкције пруге Београд–Будимпешта бити потребна упорност свих страна да би динамика радова текла по плану.

 

“Потребно је да се повећају сарадња и ефикасност како бисмо све што смо договорили и остварили. Тренутно се на српској страни ради брже него на мађарској”, приметио је он.

 

Мађарски министар спољних послова и трговине и комесар мађарске владе за билатералне односе са Кином, Петер Сијарто, изјавио је да је Србија када је реч о динамици радова у предности у односу на Мађарску, те би мађарска страна морала да убрза рад на овом пројекту.

 

“До новембра, када ћемо имати част да будемо домаћини Самита 16 земаља плус Кина у Будимпешти, циљ нам је да убрзамо рад на пројекту и имамо опипљиве резултате“, додао је Сијарто.

 

Он је подвукао да је пруга Београд–Будимпешта веома важна јер је то део транспортног коридора који ће ићи до грчке луке Пиреј.