RSS

You are here

Михајловићева поводом Дана грађевинара: За три године број градилишта увећан десет пута

Грађевинарство у Србији на путу је да поново постане једна од водећих привредних грана, о чему сведоче резултати – десет пута више градилишта него пре три године, е-дозволе које се издају за шест дана, као и домаће компаније као главни извођачи на Коридору 10, рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарста, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, поводом 8. августа, Дана грађевинара Србије.

 

Она наглашава да је Дан грађевинара прилика да погледамо шта смо постигли и поставимо циљеве за наредни педиод. “Пре три године у Србији је било мање од 1.000 градилишта, данас их има више од 10.500, на Дуинг бизнис листи смо по издавању грађевинских дозвола престигли 150 земаља, а Светска банка сврстала нас је међу првих 10 земаља реформатора. Припремили смо нови закон о уписима у катастар, који је једнако важан за унапређење услова пословања у Србији као и е-дозволе”, каже Михајловићева.

 

Потпредседница Владе истиче да је у претходне три године изграђено 200 километара нових ауто-путева, да се највећи градитељски подухват у Србији, Коридор 10, после три деценије ближи завршетку, а да домаће компаније имају много значајнију улогу и могу да конкуришу за послове вредне 977,7 милиона евра у овој и наредној години.

 

“Резултати су доказ да грађевинарство у Србији напредује, а да би оно постало истинска покретачка снага привреде морамо да наставимо реформе, да формирамо једну велику домаћу грађевинску компанију и подигнемо удео ове гране у БДП-у са пет на седам одсто”, истиче Михајловићева.

 

Потпредседница Владе каже да ће се реформом катастра и увођењем е-катастра цео поступак уписа имовине радити електронски, за свега неколико дана, а да упоредо с тим креће и нова реформа, е-простор, што подразумева електронску размену податаку у поступку доношења планске документације.

 

Михајловићева истиче да је држава увела ред у грађевинарство, успоставила беле и црне листе компанија и обезбедила новац за пројекте и најавила да ће од јесени кренути и разговори о формирању велике домаће грађевинске компаније, са довољно радника и механизације да одговори сваком задатку. “О томе ћемо разговарати са свима, и са домаћим компанијама и са синдикатима, јер је напредак грађевинарства и повећање удела грађевинарства у БДП-у заједнички циљ државе, фирми и запослених”, каже Михајловићева.