RSS

You are here

Михајловићева: Створили смо услове да се у Србији гради, сад нам је потребна велика домаћа компанија

“У претходне три године обезбедили смо новац за инфраструктуру и убрзали пројекте, донели системске законе и створили услове да наше грађевинске компаније раде. Следећи корак у подизању грађевинарства је да имамо велику домаћу компанију која ће имати капитал, запослене и опрему да ради на свим градилиштима, како у Србији, тако и ван ње”, каже потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

“После деценија уништавања и пропадања, домаће компаније данас морају да ангажују подизвођаче јер немају довољно радника или адекватну опрему и зато је потребно да постоји једна јака компанија која је способна да ради на свим пројектима, али и да буде конкурентна на другим тржиштима“, каже потпредседница Владе.

„У претходном периоду створили смо систем и донели кључне законе – о планирању и изградњи, о катастру, o озакоњењу, увели електронско издавање дозвола... Сада је тренутак да размишљамо шта даље и верујем да би формирање снажне домаће компаније био прави потез да грађевинарство у потпуности ставимо на ноге”, поручила је Михајловићева.

Она истиче да је укупна вредност свих инфраструктурних пројеката у Србији, који се реализују или су у плану за наредни период, 14,7 милијарди евра и да је циљ Владе да удео грађевинарства подигне са садашњих близу пет одсто на најмање седам одсто до 2020. године.