RSS

You are here

Михајловићева: У Србији нелегалнa 2,2 милиона објеката

За три месеца општине су пописале више од милион нелегалних објеката, а нове процене су да их у Србији има укупно 2,2 милиона, рекла је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Потпредседница Владе је, представљајући у Влади Србије резултате пописа, подсетила да су у новембру прошле године све општине у Србији пописале 346.000 објеката, а да је у последња три месеца пописано око милион објеката.

 

“После одлуке да на пословима озакоњења запослимо 1.056 људи са бироа старости између 30 и 35 година, којима је ово углавном први посао, закључно са 14. мартом пописана су 1.353.463 објекта. То показује да можемо, и да запошљавање нових, младих људи и контроле тима Министарства који је обишао сва места у Србији дају резултат”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да је стање лошије од очекиваног, јер су раније процене РГЗ-а говориле да у Србији има око 1,6 милиона нелегалних објеката, а по ранијим законима била су пријављена 661.054. “То само говори колико је Закон о озакоњењу објеката важан, као и колико је ова област десетинама година уназад била запуштена. Захваљујући попису, Србија ће добити и прву базу података о свим нелегалним објектима”, рекла је потпредседница Владе.

 

Михајловићева је нагласила да је завршетак озакоњења важан за грађане, који ће моћи својој деци и уницима да оставе легалне, озакоњене станове и куће, али и за локалне самоуправе, које ће само од такси за озакоњење имати најмање 100 милиона евра. “Тај новац општине неће трошити на плате и репрезентацију, него ће бити враћен грађанима кроз изградњу и обнову локалних путева, канализације, водовода, али и школа и обданишта”, рекла је она.

 

Кад се заврши попис у свим општинама до краја марта, следећи циљ је да локалне самоуправе једнако ефикасно крену у доношење решења о озакоњењу. “До сада је донето44.006 решења о озакоњењу и само од такси су наплаћене 1,2 милијарде динара. Због тога ће општине добити и нове квотеколико ће решења о озаконењу морати да донесу, како бисмо и тај посао завршили до краја мандата ове владе”, рекла је Михајловићева.

 

Поред такси, општине ће спровођењем озакоњења увећати и приходе пореза на имовину. На пример, Чачак ће од овог пореза годишње имати повећање прихода од око три милиона евра, Лесковац 2,7 милиона, Крушевац 2,5 милиона, Ниш два милиона, Крупањ 500.000 евра, а Београд најмање 15 милиона евра.