RSS

You are here

Михајловићева: У Трсту финални договор о пројектима вредним 300 милиона евра

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да ће се, поред потписивања уговора о транспортној заједници Западног Балкана, данас у Трсту водити финални разговори током којих ће бити договорено финансирање пројеката вредних око 300 милиона евра.

Михајловићева је гостујући у “Новом дану” Н1 рекла да ће на данашњем Самиту земаља Западног Балкана у Трсту први пут бити представници највећих међународних финансијских институција, укључујући Европску инвестициону банку (ЕИБ), Европску банку за обнову и развој (ЕБРД) и Светску банку, са којима ће се водити разговори о пројектима важним за Србију.

Према њеним речима, поред тога што ће министар финансија потписати уговор са ЕИБ о изградњи клиничких центара у вредности од 50 милиона евра, разговараће се и о модернизацији пруге Ниш-Димитровград, укључујући и електрификацију и изградњу обилазне пруге око Ниша. „У питању је пакет пројеката “тежак” више од 300 милиона евра, који ћемо данас финално договорити и ускоро потписати и уговоре. Са становишта пројектне документације, ми смо потпуно спремни да кренемо у реализацију чим се кредит одобри и одбрани у парламенту”, објаснила је Михајловићева.

Говорећи о „ауто-путу мира” Ниш-Мердаре-Приштина, дужине 77 километара, она је рекла да је укупна процењена вредност изградње око 850 милиона евра и да очекује да пројектна документација буде завршена у октобру, а да би радови могли да почну у другој половини 2018.

“Данас ћемо, између осталог, разговарати о финанасирању изградње прве деонице, од Ниша до Плочника, вредне 230 милиона евра, у комбинацији гранта из Инвестиционог оквира за Западни Балкан, средстава ЕИБ-а и новца из буџета Србије", рекла је потпредседница Владе.

Михајловићева је додала да је циљ потписивања уговора о транспортној заједници Западног Балкана да све земље региона постану јединствено транспортно тржиште. “Конкретни задаци које ћемо решавати на основу овог уговора тичу се уклањања физичких баријера, дакле, тамо где нема инфраструктуре, али подједнако важно, да роба на границама не стоји по неколико сати јер ми желимо да што више транзитног саобраћаја иде преко Србије”, рекла је Михајловићева.

Упитана за досадашње резултате Берлинског процеса, потпредседница Владе је рекла да о значају ове иницијативе најбоље говори то што је она кренула од повезивања у области транспорта, а да се данас дошло до сарадње представника цивилног друштва, сарадње привредних комора региона и канцеларије за родну равноправност.

“Од Србије се очекује да предводи Западни Балкан, како у стабилности, тако и у инвестицијама, јер се највећи прилив инвестиција очекује у самој Србији. Србија има јасан пут ка ЕУ, а Берлин може само да донесе добро Србији и региону и то треба да искористимо. Долазак немачке премијерке, председника Француске и других највиших представника европских држава и ЕУ шаље снажну политичку поруку да Европа жели да Западни Балкан буде миран, стабилан и да се развија и да то значи и стабилнију ЕУ”, поручила је Михајловићева.