RSS

You are here

Михајловићева: Уговори од 17 милиона евра обезбедиће пијаћу воду за 125.000 грађана

Потпредседница Владе Србије, проф др. Зорана Михајловић, потписала је данас уговоре за реализацију пројеката водоснабдевања у четири локалне самоуправе у Србији, вредне 17 милиона евра, а кад буду реализовани, то ће за око 125.000 грађана значити решено питање водоснабдевања.

 

У оквиру програма "Помоћ водоснабдевању и канализацији у општинама средње величине у Србији” потписано је укупно пет уговора, у присуству амбасадора Немачке у Србији Аксела Дитмана.

 

Уговор о зајму потписали су министар финансија Душан Вујовић и директор за комуналну инфраструктуру за југоисточну Европу и Турску из централе КфW банке у Франкфурту Кирк Милнер.

 

Посебне уговоре за пројекте изградње нових фабрика воде или проширење и обнову постојећих, са челницима Кикинде, Врбаса, Књажевца и Параћина, потписали су потпредседница Михајловић, министар Вујовић и директор КфW-а, који подржава пројекат, Кирк Милнер.

 

Михајловићева је рекла да је вредност ова четири важна пројекта 17 милиона евра, а они ће решити водоснабдевање за око 125.000 људи.

 

Потпредседница Михајловић, која је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, поручује да се њен ресор труди да реши конкретне проблеме грађана.

 

“Недавно смо, са немачким партнерима, пустили у рад нову фабрику воде у Смедереву. За десетак дана очекујем да се на седници Владе нађе и донација КФW банке од 6,5 милона евра за чишћење Палића у Суботици”, рекла је Михајловићева.


Амбасадор Дитман је рекао да је Немачка од 2000. године обезбедила Србији кроз развојну помоћ 1,6 милијарди евра, а да је од тога за водоснабдевање и пречишћавање отпадних вода издвојено око 230 милиона евра.


Он је рекао да ће, на основу данас потписаних уговора, бити спроведени свеобухватни радови на ревитализацији водоводног система и пречишћавању отпадних вода у четири локалне самоуправе, од чега ће на хиљаде грађана имати користи.


Дитман је захвалио Влади Србије и локалним самоупавама на доброј сарадњи.


Милнер је рекао да су ти пројекти врло значајни за водоснабдевање у општинама које су у тешкој ситуацији и захвалио министарствима грађевинарства и финансија.


Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић прецизирао је да је кредит КфW-а одобрен са роком од 15 година, са грејс периодом од пет година и каматом од 1,1 одсто.

 

У Кикинди ће бити изграђена фабрика воде за уклањање арсена и органских материја из воде за пиће, а вредност пројекта је шест милиона евра. Пројекат у Врбасу вредан је 4,1 милион евра, у Књажевцу 3,45 милиона и Параћину 3,45 милиона евра.