RSS

You are here

Михајловићева: Уклонити све транспортне баријере између земаља Западног Балкана


Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас у Трсту са министрима саобраћаја Западног Балкана, где је било речи о уговору о транспортној заједници који ће касније данас бити потписан, као и о безбедности у саобраћају.

Потпредседница Михајловић је рекла да је уговор о транспортној заједници велика прилика за све земље потписнице и могућност да се унапреде инвестиције у саобраћајну инфраструктуру и направи јединствено тржиште, али и повећа степен безбедности у саобраћају, те да је Србија томе веома посвећена.

Обраћајући се колегама, Михајловићева је рекла да земље имају различите нивое развијености инфраструктуре – пре свега путева и пруга, а са друге стране исти циљ - бољи животни стандард за своје грађане.

“Зато је потребно развијати инфраструктуру и повезивати се са регионом. Заједно морамо размислити и како да имплементирамо законе ЕУ у овој области и да постанемо конкурентно транспортно тржиште, да улажемо више у инфраструктуру. Велика прилика за све нас и уговоре је могућност да се унапреде инвестиције у саобраћајну инфраструктуру и да се направи јединствено тржиште”, рекла је Михајловићева, и поновила да су нефизичке баријере и задржавање робе на граничним прелазима проблем на којем се мора радити.

Говорећи о безбедности у саобраћају, Михајловићева је предложила земљама да формирају тело на министарском нивоу које ће се бавити тим питањем, попут тела које је формирано у Србији 2014. а на чијем је челу потпредседница Михајловић.

Она је на састанку рекла и да је за спровођење уговора веома важно формирање Секретаријата транспортне заједнице, и поручила да очекује да земље региона подрже Србију као земљу у којој ће бити седиште овог тела.

“Надам се да ћете подржати Србију. То ће бити важно како бисмо показали да можемо заједно да доносимо одлуке”, рекла је потпредседница Михајловић.

Европска комесарка за транспорт Виолета Булц, која је присуствовала састанку, истакла је да је након потписивања уговора потребно даље развијати саобраћајну инфраструктуру, али је уједно указала и на значај безбедности на путевима. Она је предложила и формирање радних група које би се у оквиру овог уговора бавиле најважнијим темама.

Министри региона сложили су се да је неопходно радити на инфраструктурним пројектима, градити и одржавати путеве, јер то значи и већи степен безбедности за возаче.