RSS

You are here

Михајловићева за Ал Џазиру: Интерес Србије није данас, већ будућност

„Посета председника Александра Вучића Сарајеву веома је важна. И у Београду сам ту посету, пре поласка у Сарајево, назвала посетом будућности зато што су наши односи били оптерећени многим стварима. Потпуно је разумљиво да ти односи буду оптерећени због свега онога што смо проживели као народи у претходне две-три деценије. Мислим да је то оно о чему увек треба да водимо рачуна и поштујемо, али постоје и ствари о којима морамо заједно да се договарамо“, изјавила је потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић у интервју за Ал Џазиру, који је дала током посете Сарајеву.

 

У делегацији Србије поред председника Вучића били су и потпредседници Владе Србије Зорана Михајловић и Расим Љајић.

 

Михајловићева је истакла да је ова посета показала да не постоје само одређени заједнички интереси, него и начин како они могу да се реализују.

 

„Мислим да је веома важно у односу Срба и Бошњака да кажемо да нам је стало, да хоћемо да имамо и добру сарадњу, да хоћемо да направимо одређене кораке. Врло су важни кораци који се тичу економије и бољег живота, јер нема човека у региону који не жели да живи боље, а да би се живело боље мора да постоји онај минимум политичких заједничких интереса у којима цео регион треба да буде стабилан“, каже Михајловићева.

 

На питање да ли је Република Српска и односи које Србија има са РС заправо камен спотицања у односу Београда и Сарајева, Михајловићева одговара да не би могла ни за кога ни у једном пројекту да каже да може да буде камен спотицања.

 

„Свако од нас, свако од партнера, сваки ентитет БиХ и Србија као централни играч на Балкану, мора да води рачуна о односима у региону. Нико од нас није камен спотицања него само могућност да заједничким радом дођемо до бољег резултата. У сваком од пројеката, ако причамо о инфраструктурном или енергетском повезивању, можемо да нађемо камене спотицања ако их тражимо. Али ако хоћемо да размишљамо како је ово посета будућности, онда треба да камен спотицања ставимо са стране и видимо шта је заједничко за све нас. Заједничко нам је да направимо пут, да имамо пругу, да се повежемо енергетски, да пре свега људи живе боље“, истиче Михајловићева.

 

Одговарајући на питање да ли неко из Београда може да саветује председника РС Милорада Додика да некада „повуче ручну“ у својим изјавама, Михајловићева примећује да јој се чини да се стално говори о РС као o некоме ко прави опструкцију.

 

„Могла бих ваше питање да окренем на другу страну, јер се више бавим питањима инфраструктуре. Знам колико проблема има са стране Федерације БиХ, али и самог Савета министара БиХ, кад говоримо о важном пројекту као што је гранични прелаз Љубовија–Братунац. Не можемо да идемо даље јер Савет министара није усвојио споразум зато што унутар БиХ нема договора око власништва над земљиштем. Замислите апсурдну ситуацију да ми мост ускоро потпуно завршимо, али не можемо да пређемо зато што нема граничног прелаза који је у надлежности БиХ. Сви морају у једном тренутку, кад су важне ствари и пројекти за бољи живот у питању, да мислимо о будућности која мора да буде изнад интереса сваког од нас. Уопште при томе није битно да ли причамо о РС, Савету министара БиХ, да ли причамо о Србима, Бошњацима или Хрватима. Постоји нешто што је изнад сваке врсте политике, изнад тога ко је које вере, а то је – идемо ли напред, да ли хоћемо да направимо нешто за народ или ћемо стално да се затварамо и да стално правимо проблем једни другима. Сигурна сам да било са ким да разговарате, било које вере да је, он нема интерес било шта да стоји, јер свако од њих хоће да њихова деца остану овде. А да би остали овде, сви морамо да покажемо мало више мудрости“, каже потпредседница Владе.

 

Она је истакла да нико не треба нити има разлога да се плаши најављене Декларације о очувању српског народа.

 

„Не видим Декларацију као чување Срба, него видим Декларацију као идеју очувања нашег културног идентитета. Зашто морамо увек да пођемо од тога – од кога се чувамо? Зашто увек полазимо од те варијанте – морамо се некога чувати, морамо се стално плашити некога? Сви живимо на једном врло малом простору, Балкан је мали простор. Има неколико држава омеђених некаквим границама, али суштински смо јако мали простор у односу на Европу и свет. Хајде да мало више покажемо добре воље и мало жеље да направимо нешто другачије, нешто боље него како смо се у прошлости понашали. Хајде да поштујемо прошлост и све што је било, али и да мислимо о будућности – не о нашој деци, него о генерацијама које ће у неком моменту причати о нама и ко је какав искорак направио на овим просторима“, изјавила је Михајловићева.

 

Михајловићева је истакла да и реторику према свим суседним земљама треба усмерити ка будућности, а не враћати се у прошлост.

 

„Србија је прво сређивала своје двориште и то је оно што је Србији недостајало претходне две деценије – да стане сама са собом, да погледа где је и покуша да среди своје двориште, дакле своју државу. Сређивали смо се економски, фискално, инфраструктурно, показујемо на делу да Србија није оно што се о нама причало претходних 10-20 година. Кад смо то урадили, јасно смо рекли да желимо да имамо добре везе са регионом и желимо да кажемо да је било проблема. И ако говоримо о ратовима, са свих страна је било проблема, и са свих страна је било и доброг и лошег. За танго је увек потребно двоје. Заиста мислим да је будућност у повезивању. Ако Србија иде напред, а регион или неке земље региона не иду напред, то није добро ни за Србију, ни за регион. Наш интерес је да се повежемо што више и да сви заједно боље живимо. У том смислу реторика мора да, без обзира на темпераменте, води рачуна о односима јер наш интерес није данас, него будућност у наредних 10, 20 и више година“, каже Михајловићева.

 

Једна од тема разговора током посете Сарајеву била је и градња ауто-пута од Београда до Сарајева, за који Михајловићева каже да је „неопходан и Србији и БиХ“.

 

„Да ли ће унутар БиХ договорити куда ће ићи ауто-пут сада или за годину дана или за пет, али гарантујем – тај пут ће постојати. Тај пут доводи инвестиције. Србија је показала, завршавајући Коридор 10, да се дуж њега појављују нови инвеститори и то је важно за будућност. Железнички саобраћај између Београда и Сарајева је такође неопходан. Оно што је важно јесте јединство у БиХ где хладне главе морају да седну и кажу: "На страну све, али шта је са економијом?" Србија је спремна и хоће и железнички саобраћај и ауто-пут. На заједничкој седници влада договорили смо се да реконструишемо 11 мостова, поделили смо ко ће шта тачно финансирати. Све што сада говоримо и даље стоји јер се чекају нацрти међудржавних споразума које треба да усвоји Савет министара БиХ. Морамо бити мало активнији у том делу”, нагласила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је за Ал Џазиру говорила и о потреби да се на Западном Балкану формира регионална канцеларија за родну равноправност чије би седиште било у Србији, о чему је разговарала и са европским комесаром Јоханесом Ханом.

 

„Разлога за једну овакву канцеларију има много, а један од разлога је помирење, и понашање жена у постконфликтним ситуацијама, и покушај да помогнемо женама да се повежу и отварају простор неким другим женама у политичком, пословном, културном животу, било којој сфери живота“, истакла је Михајловићева.