RSS

You are here

Михајловићева за ЦЦТВ: Кинеске инвестиције у инфраструктуру Србије веће од 5,5 милијарди евра

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић изјавила је да Србија и Кина имају традиционално добре политичке односе који су захваљујући политици ове Владе прерасли у још бољу економску сарадњу. Она је у интервјуу за кинеску државну телевизију (ЦЦТВ) нагласила да су захваљујући пројекту “Један појас – један пут” инвестиције Кине у српску инфраструктуру премашиле 5,5 милијарди евра.

 

 „Србија има значајно место у једном од највећих глобалних пројеката “Један појас – један пут” и желимо да искористимо све његове потенцијале. Овај пројекат не може да се реализује уколико нема развијене инфраструктуре у земљама кроз које пролази. Зато очекујем још више кинеских инвестиција, и то не само у Србији, него и у читавом региону“, изјавила је Михајловићева, и подсетила да је један од Самита Кине и земаља централне и источне Европе “16 плус 1” одржан управо у Србији.

 

Михајловићева је истакла да је Србија потписала и Споразум о стратешком партнерству са Кином који је резултирао и конкретним пројектима на којима раде кинеске и наше компаније, као што су мост преко Дунава и Коридор 11, односно ауто-пут који ће повезати Србију са Црном Гором и омогућити излаз на Јадранско море.

 

“Србија и Кина заједно раде на једном од најважнијих пројеката у железници, а то је модернизација пруге Београд–Будимпешта на железничком Коридору 10. То је најбржа и најбоља транспортна веза истока и запада Европе и биће део европске железничке мреже. Кинеске компаније у Србију доносе и нове технологије и знања, па су наши инжењери заједно са кинеским пројектовали ову пругу којом ће возови моћи да се крећу брзином до 200 км/х“, истакла је потпредседница Михајловић.