RSS

You are here

Одбранили смо закон о родној равноправности

 Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је Нацрт закона о родној равноправности, чији је овлашћени предлагач, сачуван и да се одустало од идеје Министарства рада и социјалне политике да се закон пише из почетка.

 

„Нацрт закона сачуван је и захваљујући подршци свих организација које су претходних недеља стале уз овај нацрт закона, захваљујући тиму који је више од две године радио на овом закону и захваљујући медијима, који су препознали значај родне равноправности“, изјавила је Михајловићева на конференцији за медије у Влади Србије.

 

Потпредседница Владе је додала да није успела у намери да се о овом нацрту закона изјасни Влада Србије, пре свега због примедаба Министарства рада, које сматра да постоје „проблеми у имплементацији овог закона“, за које она лично сматра да их нема.

„Зато сам као овлашћени предлагач овог закона одлучила да га више не упућујем одборима Владе Србије, већ ћу га предати Министарству рада, како би решили проблеме у имплементацији за које сматрају да постоје. Мој тим је урадио највећи део посла у вези са овим законом и очекујем да ће Министарство рада брзо решити проблеме у имплементацији како бисмо што пре на седници Владе могли да се изјаснимо о закону и упутимо га у парламент. Координационо тело за родну равноправност пружиће сву потребну помоћ министарству и надгледаће спровођење овог поступка“, истакла је Михајловићева.

 

Одговарајући на питање који су то „проблеми у имплементацији“ које је навело Министарство рада, Михајловићева је рекла да она „до сада није чула ниједну конкретну примедбу“.

„Оно што никако не бих желела јесте да се иза формулације „проблеми у имплементацији“ крије намера да се усвајање овог закона одложи. Не очекујем промене најважнијих одредаба овог закона јер би то наишло на реакцију свих који су закон подржали. Верујем да нико неће дозволити било какве ретроградне промене закона“, каже Михајловићева.


Новинаре је занимало и да ли је квота од 40 одсто заступљености жена у политичком и јавном животу највећа препрека усвајању овог закона.

„Подсетила бих да је Влада Србије коју је водио премијер Александар Вучић у фебруару 2016. године усвојила Предлог закона о родној равноправности, који је предвиђао подједнако укључивање полова у политички и јавно живот, односно по 50 одсто. Ако је Влада Србије могла ово да усвоји, не верујем да је проблем да усвоји закон са квотом од 40 одсто“, истакла је Михајловићева, која је додала да је тај предлог закона из 2016. повукла из скупштинске процедуре због додатних договора са невладиним сектором.