RSS

You are here

Постављен пуњач за е-аутомобиле на Бубањ потоку, унапређује се додатна понуда на Коридору 10

Пуњач за електричне аутомобиле, други на Коридору 10, од данас је у функцији на бившој наплатној станици Бубањ поток, на ауто-путу у смеру ка Нишу.

 

У склопу унапређења додатне понуде на Коридору 10, које је иницирало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, већ је уведен бесплатан бежични интернет на пет одморишта, а на пет кључних тачака на ауто-путевима постављају се пуњачи за електричне аутомобиле.  

 

“Један пуњач већ се налази у Прешеву, други је од данас у функцији на Бубањ потоку, а тренутно се још један инсталира на наплатној станици у Шиду. У плану је постављање још два, на наплатној станици Суботица југ из правца Мађарске, као и на наплатној станици Димитровград из правца Бугарске”, рекао је помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Саша Стојановић.

 

Он је објаснио да је у питању најсавременији модел пуњача који одговара возилима свих светских произвођача и који омогућава да се батерија допуни за 25 минута. “Сви су постављени на светским сајтовима и апликацијама, на којима корисници у реалном времену имају увид у врсту електропуњача, тип прикључка, као и информацију о заузетости”, рекао је Стојановић.

 

Он је истакао да бесплатни интернет који је на иницијативу Министарства до сада уведен на пет одморишта такође представља допунску понуду на Коридору 10 и да ће се исти ниво опреме уграђивати и на Коридору 11.  “Од идеје да се инсталирају пуњачи за возила на електрични погон и бесплатни бежични интернет до реализације прошла су непуна два месеца", додао је помоћник министарке.

 

Стојановић је рекао да се припрема и Нацрт закона о путевима, којим ће се Србија у потпуности ускладити са европским директивама. “После дуго година предложићемо решење за питање имовине на којој су путеви изграђени, а веома битан део тог закона је и електронска наплата путарине, где се усклађујемо са европским директивама и припремамо се за то да ћемо по завршетку целог Коридора 10 кроз Србију имати значајно увећан транзит. Пут није само објекат којим ће људи физички да се превезу од једне до друге тачке, већ и производ који треба да зарађује новац како би повратио средства уложена у изградњу”, рекао је Стојановић.


Новина у том закону, према његовим речима, биће и изградња Регионалног управљачког центра за тунеле, будући да на коридорима 10 и 11 постоји - у изградњи или је већ завршено - девет тунела, који по европским директивама захтевају посебан режим управљања саобраћаја, те ће у том смислу сваки тунел имати свој управљачки центар, који ће бити координисан са Регионалним управљачким центром.


Дарко Савић, руководилац Одељења за заједничке послове Сектора за наплату путарине ЈП “Путеви Србије”, нагласио је да инсталирани пуњач припада најбржој врсти тих уређаја, којих у Европи на главним магистралним правцима има јако мало.  "Обично их инсталирају велике робне куће, велики тржни центри, али на путним правцима их нема. Ми смо прва земља која је то урадила на главном путном правцу Коридора 10", рекао је Савић. У промотивном периоду, како каже, коришћење пуњача неће се наплаћивати, док је у припреми одлука за наплату коришћења пуњача након истека промотивног периода.

 

Савић и Стојановић обишли су и прво продајно место за продају таг уређаја за електронску наплату путарине на ауто-путу, које се такође налази на простору некадашње наплатне станице Бубањ поток. “"Путеви Србије" имају више од 180.000 корисника тагова, идемо ка препорукама Европске комисије, која протежира наплату путарине без заустављања. Више од 60 одсто тешких камиона на ауто-путевима у Србији прође без заустављања", истакао је Савић.