RSS

You are here

Србија добила првих 200 професионалних управника стамбених зграда

Србија је данас добила првих 200 професионалних управника стамбених зграда, који су прошли обуку и положили све испите потребне за стицање лиценце како би се бавили овом делатношћу. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре покренуће иницијативу код Фонда за развој и Националне службе за запошљавање о посебним кредитним линијама и програмима преквалификације за незапослене који желе да се баве овим послом и отворе своје фирме.

 

Првих нешто више од 200 професионалних управника који су данас имали последњи испит, прошли су обуку у вези са правним оквиром, финансијама, али и конструктивним елементима зграда, противпожарном заштитом, процедурама и понашањем у ванредним ситуацијама, чиме су потпуно оспособљени за бављење послом који је предвиђен Законом о становању и одржавању зграда.

 

“Култура становања у зградама није само да се очисти ходник, већ много више од тога, и можемо бити поносни што ће професионални управници моћи грађанима на терену да све то понуде”, каже Јованка Атанацковић, помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Она додаје да међу првих двестотинак професионалних управника има мушкараца и жена, људи различите старосне доби, образовања и искуства, као и странаца који живе у Србији.

 

“Раније је већ један Холанђанин уписан као управник зграде у Београду у којој живи као станар, а сада смо међу полазницима на курсу за професионалне управнике имали једног Канађанина”, каже Атанацковићева, и додаје да је до сада обуку прошло укупно око 500 људи, укључујући и око 200 који ће добити лиценцу.

 

“Процењује се да је у целој Србији потребно најмање 15.000 професионалних управника, како би грађани као станари имали могућност избора. То је прилика да се људи запосле у приватном сектору, да оснују своју фирму, посебно у градовима који досад нису имали развијену ову делатност, какав је највећи број градова изузев Новог Сада и Београда”, каже Атанацковићева.  

 

Она напомиње да се може очекивати да ће за започињање посла већини бити потребна одређена помоћ, у смислу стартап кредита под повољним условима.

 

“Министарство ће о овој иницијативи разговати са Фондом за развој, да се можда направи посебна кредитна линија за овакве фирме, као и са Националном службом за запошљавање, да се уведе програм преквалификације за незапослене са њихове евиденције који желе да се окушају у овом послу”, објашњава Атанацковићева.