RSS

You are here

Запослимо 1.000 жена на селу

„Вреднујући рад жена на селу, као потпредседница Владе свим званичницима са којима се састајем поклањам управо традиционалне српске производе које израђују жене на селу. Овом иницијативом желимо да допринесемо смањењу сиромаштва, економском оснаживању и афирмацији улоге жена у локалној заједници и руралној економији“, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је, представљајући иницијативу „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“ коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно мрежом и НАЛЕД-ом, подсетила на неповољан положај жена на селу.

 

„Више од 50% радно способних жена на селу је формално незапослено, три од четири жене ради без плате, 60% нема право на пензију, а само 12% су власнице имовине. Тиме оне представљају занемарени потенцијал за друштвени и привредни развој“, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе позвала је овом приликом све друштвено одговорне компаније, јавна предузећа и институције да се одазову овој иницијативи и помогну стварању бољих услова за жене на селу.

 

„Обавеза и одговорност свих нас је да створимо услове да жене на селу раде и да тај рад буде вреднован. Оне не траже милостињу и донације, оне су вредне и радне и на тај начин чувају српску традицију и могу да поспеше привредни раст земље“, закључила је Михајловићева.

 

На свечаности у Скупштини града Београда представљена је интернет страна www.1000zena.rs, која садржи информације о најлепшим рукотворинама из свих крајева Србије и предметима израђеним од природних материјала старим техникама као што су вез и златовез, нецање, пустовање, ткање, хеклање... На сајту је почео да откуцава и „Сат запошљавања“, бројач који ће пратити колико је жена упослено.

 

„Жеља нам је да у наредних годину дана обезбедимо посао за 1.000 жена у трајању од најмање три месеца. Да би једна жена била упослена на овај начин и остварила додатне приходе за своје домаћинство, потребно је да произведе и прода 14 рукотворина средње сложености (око 40 сати рада), тако да позивамо друштвено одговорне организације да се прикључе и подрже наших 1.000 жена“, истакла је председница Етно мреже и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

 

Иницијативу су подржали амбасадор Норвешке, Њ. е. Арне Санес Бјорнстад, генерални директор компаније ЦРХ Фредерик Обе и други представници пословне заједнице, институција и дипломатског кора.

 

„Жене су генерално, а жене у руралним подручјима посебно, често економски маргинализоване и спутаване друштвеним очекивањима и породичним обрасцима понашања. Међутим, из истих разлога постоји и тенденција да ове жене науче традиционалне вештине. Те вештине представљају велики потенцијал за економски развој. Пројекат „1.000 жена“ представља савршен план за даљи развој ових традиционалних вештина који ће у исто време обезбедити женама у руралним подручјима и њиховим породицама, као и локалним заједницама, додатне приходе“, изјавио је амбасадор Норвешке.