RSS

You are here

Атанацковићева: Министарство створило одличну климу за инвестирање

Захваљујући резултату реформе катастра коју је покренуло Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, заједно са РГЗ, по глобалном индексу који се бави тиме колико се власници некретнина осећају сигурно, Србија је на десетом месту у Европи, а на 14. у свету, изјавила је помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Јованка Атанацковић.

 

Она је током онлајн конференције посвећене јавно-приватном партнерству, коју је организовала компанија „ТГИ груп интернешенел“, навела да се према овом индексу чак 97 одсто власника непокретности у Србији осећа сигурно, јер знају да им непокретност неће бити одузета мимо њихове воље.

 

То је, према њеним речима, још један у низу добрих резултата у области грађевинарства којима се држава може похвалити.

„Током пандемије вируса корона као министарство учинили смо све да градилишта у Србији не стану ниједног тренутка и то је свакако допринело добрим глобалним економским резултатима које је земља упркос ковиду остварила ове године. Захваљујући томе, моћи ћемо да наставимо даље и у изградњи путева и железнице, где очекујемо да следеће године завршимо и брзу пругу од центра Београда до Новог Сада и да завршимо деоницу Прељина-Пожега“, најавила је она.

 

Према њеним речима, Мннистарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Заједничка радна група за унапређење позиције на Дуинг бизнис листи, коју води потпредседница Владе, проф. др Зорана Михајловић, радиће на томе да Србија у наредне две-три године у свим областима грађевинарства буде у првих 10 земаља у свету, што ће отворити путеве за нове инвестиције.

 

„То би значило могућност нових улагања не само у велике капиталне инестиције које спроводи држава, већ и у приватном сектору, што је веома важно јер и приватни сектор треба да има могућност за нове инвестиције у добром пословном окружењу“, рекла је Јованка Атанацковић.

 

Kао веома добро оценила је то што поред сталних међународних финансијских партнера долазе и нови, као што је америчка Међународна развојна финансијска корпорација, са великим инвестиционим фондом. „Ово је још један од показатеља да је код нас створена одлична клима за инвеститоре“, рекла је Атанацковићева.


Све се то, навела је она, добро одражава и на јавно-приватно партнерство и могућност нових пројекта у том партнерству, а закон који регулише ову област је усклађен са европским стандардима.

 

„Јавна приватна партнерства су до сада углавном препозната на локалном нивоу и највише се односе на комуналне инфраструктурне пројекте. Kада говоримо о држави, један од највећих и најважнијих пројеката из овог партнерства свакако је концесија Аеродрома „Никола Тесла“, вредна 1,46 милијарди евра, а затим концесија која се тиче депоније у Винчи", навела је Атанацковићева.