RSS

You are here

‎Аутопут Ниш-Приштина-Драч веза Коридора 10 с албанским лукама

Изградња аутопута Ниш-Приштина-Драч је важна за Србију, јер ће повезати Коридор 10 с албанским лукама Драч и Валона, на које треба рачунати у наредном периоду, изјавио је државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дејан Трифуновић.
 
"Берлински процес би требало да буде настављен у Бечу 27. августа, када се очекују прве одлуке о финансирању одређених пројеката. Овај пројекат је у фокусу региона односно Србије, Албаније и ЕУ и после посете председника српске владе Александра Вучића Албанији очекује се потписивање протокола између представника Србије и Албаније у циљу реализације тог пројекта", рекао је Трифуновић.
 
Он истиче да Србија има листу приоритета инфраструктурних пројеката и додао да је главни приоритет завршетак Коридора 10 до краја 2016. године, као и Коридора 11 у току 2017. године.
 
"Међутим, постоји битна разлика у финансирању аутопута Ниш - Приштина и коридора 10 и 11 за које је Србија узела зајмове од међународних финансијских институција и других држава. Код пројекта Ниш - Приштина имамо три стране - Србију, Албанију и ЕУ и тај пројекат је снажно подржала ЕУ и у делу припреме пројектно-техничке документације", рекао је Трифуновић.
 
Државни секретар је нагласио да ће тај пројекат финансирати Фонд ЕУ за Западни Балкан, који има дефинисане проценте бесповратних средстава за инфраструктурне пројекте.
 
Он наводи да је сада на Србији и Албанији да што боље испреговарају са ЕУ да проценат гранта - бесповратних средстава буде што већи за градњу аутопута Ниш - Приштина - Драч.
 
"У другој половини године ми ћемо имати завршен генерални пројекат и претходну студију оправданости, која се финансира средствима Фонда за Западни Балкан, а после тога се очекује да наставимо са израдом идејног пројекта", навео је Трифуновић.‎
 
Трифуновић је напоменуо да Србија нема излаз на море и да смо сада по том питању ослоњени на Луку Бар и барску пругу, као и да Србија озбиљно планира обнову барске пруге кроз нашу земљу средствима руског кредита, која би требало да буде завршена до краја 2017.
 
Он наглашава да је барска пруга веома значајна за српску привреду, али и да ће са изградњом брзе пруге Београд - Будимпешта значајна количина робе ићи из грчке Луке Пиреј преко Македоније, Србије до централне Европе, као и да ће у будућности стратешки значај за нашу земљу имати и луке Драч и Валона.
 
"Ми у будућим пројекцијама не треба да изузмемо значај тих албанских лука", поручио је Трифуновић.
 
Говорећи о мрежи аутопутева у Србији, он је рекао да је за нашу земљу, поред коридора 10 и 11, приоритетна и градња Моравског коридора од Појата до Прељине, који треба да повеже коридоре 10 и 11, као и изградња Фрушкогорског коридора од Новог Сада до Руме.