RSS

You are here

Борба против сиве економије приоритет Владе

Борба против сиве економије један је од приоритета Владе, због чега радују најновији подаци о расту пореских прихода који показују да се у Србији успешно сузбија нелегално тржиште нафтних деривата.

У јуну су остварени највиши порески приходи од почетка године, 80,6 милијарди динара, чему је у великој мери допринео раст прихода од акциза, који су износили 25,6 милијарди динара.

Повећана потрошња горива показује да поступак маркирања (обележавања) горива, које је покренуло претходно Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине већ после пет месеци остварио свој циљ, а то је ефикаснија контрола квалитета горива и сузбијање нелегалног тржишта.

Од фебруара до јуна 2014. је, упркос успоравању привредне аквиности и катастрофалним поплавама, забележен раст промета дизела за 13,9 одсто и бензина за 18 одсто. Сузбијањем црног тржишта током ових пет месеци је, само по основу већих акцизних прихода, у буџет Србије уплаћено око четири милијарде динара више него у истом периоду 2013. године.

Ако се такав тренд настави, до краја године би само због примене маркирања, акцизни приходи могли бити увећани за око 60 милиона евра, или 20 милиона евра више од првобитних предвиђања. Увођењем маркирања и код продаје течног нафтног гаса, које се очекује од 1. септембра, државни буџет би годишње могао да приходује и до 100 милиона евра више од промета нафтних деривата.

 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ