RSS

You are here

Цео регион на истом путу

Премијери Србије и Албаније ће у наредних 15 дана потписати протокол између две државе, а цео пројекат изградње ауто-пута Ниш - Мердаре - Приштина - Тирана - Драч вредан је милијарду евра, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Михајловић је гостујући у Дневнику РТС- да је ауто-пут Ниш - Мердаре - Приштина - Тирана - Драч о којем су разговарали премијери Србије и Албаније у Тирани, веома битан, јер повезује цео регион.

 

"У питању је заједништво целог региона и политичка стабилност без које не можемо да причамо о економској стабилности. Овај ауто-пут је значајан јер повезује регион, а за нас конкретно је значајан јер ћемо изаћи и на море преко албанских лука", рекла је Михајловић.

 

Она је истакла да ће премијери Србије и Албаније у наредних 15 дана потписати протокол између две државе, а да је цео пројекат вредан милијарду евра.

 

"Припремамо пројекте које ће у августу бити представљени у Бечу. У претходних шест месеци српски и албански експерти радили су на пројектима заједно, припремљени су и тзв. пасоши пројеката, а када премијери представе пројекте разговараћемо о начинима изградње и финансирању", истиче Михајловићева.

 

Она је објаснила да постоји део пута који мора да се реконструише и да се изгради и да ће о томе разговарати кад буде готова студија. "Ми као транзитна земља морамо да се повежемо са регионом", казала је Михајловић и нагласила да је Србија лидер у политичкој стабилности у окружењу.

 

Говорећи о прузи Приштина - Тирана, она је рекла да је за тај део потребан велики новац. "Требало би урадити и реконструкцију пруге, урадити потпуно нови део пруге, разоговара се о томе са земљама ЕУ, али пре свега говоримо у ауто-путу. О пругама ћемо тек разговарати", рекла је Михајловић.

 

Коментаришући јучерашње потписивање Споразума о ваздушном саобраћају између Србије и САД, Михајловић је рекла да се сада очекује да авио-компаније аплицирају за летове за САД. "Oво је питање и политичких добрих односа а не само економских, а све са циљем да се у Србији живе боље", навела је потпредседница Владе.

 

Говорећи о реконструкцији јавних предузећа, она је истакла да се не одустаје ни од једног постављеног рока. "Не постоји ниједан сегмент који може да остане са стране. Са "Железницама Србије" не иде задовољавајућом брзином, али ће она од 1. јула бити подељена на три предузећа. А не одустаје се ни од спајања Путева и Коридора. Надамо се да ћемо коначно ове године рећи да смо урадили реформу јавних предузећа", додаје Михајловићева.