RSS

You are here

Дамњановићева отворила 45. међународни сајам грађевинарства

 

Државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Александра Дамњановић, отворила је данас 45. међународни сајам грађевинарства, под слоганом „Будућност градимо сада“, у оквиру којег ће се представити више од 600 излагача из 27 земаља.

 

Дамњановићева је истакла да се грађевинарство креће узлазном путањом, као и да су реформе у том сектору дале важне резултате. „Пре реформе у сектору грађевинарства, та област је скоро била замрла“, рекла је она, и подсетила да се и по неколико година чекало на грађевинску дозволу, а да се градило и мање километара ауто-путева.

 

Она је навела да су реформе у области грађевинарства уредиле ову област и да сада она значајно утиче на раст БДП-а, као и да запошљава значајан број људи.

 

Напоменула је да је електронска грађевинска дозвола била само почетак, а да ћемо до краја године имати и потпуни е-катастар.

Последње измене Закона о планирању и изградњи омогућиле су, како је указала, увођење елемената е-управе у област просторног планирања и урбанизма, чиме ће бити омогућено да се ти планови доносе у много краћим роковима.

 

Прошле године је, према њеним речима, издато 20.000 грађевинских дозвола, што је дроструко више у односу на 2015. годину.

 

Тренутно је, како је додала, активно 40.000 градилишта, а у последње четири године изграђено је и асфалтирано 300 километара ауто-путева.

 

Она је навела и да је покренут и нови инвестициони циклус у области инфраструктуре вредан пет милијарди евра и да се ове године планирају реализација и изградња пет нових ауто-путева и наставак изградње железничке приге Београд-Будимпешта, као и обнова железничких пруга на територији целе Србије.

 

"Влада се труди да створи услове како би наше фирме и предузећа, радници, произвођачи грађевинског материјала, имали добре услове да раде и граде. Зато вас позивам да сви заједно градимо јер само заједно можемо ићи напред", поручила је Дамњановићева.