RSS

You are here

Данас почиње расправа о Закону о озакоњењу

У Скупштини Србије данас почиње расправа о Закону о озакоњењу.

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић образлагаће пред посланицима закон који би требало да омогући брзо, лако и једноставно озакоњење квадрата тамо где је могуће.

 

Основни циљ овог закона је озакоњење највећег броја незаконито изграђених објеката којих има око милион и по и њихово увођење у законске токове.

 

Предложени закон  предвиђа до 100 пута мање таксе а процес озакоњења могао би да буде завршен у року од највише годину дана.

 

Власници који су већ поднели у претходном периоду захтев за легализацију, а којих има око 700.000, плаћаће само фиксну таксу која за стамбене објекте до 100 метара квадратних износи 5.000 динара, а до 200 квадрата - 15.000 динара, до 300 квадрата,20.000 динара било где да се налази објекат у Србији.

 

Парарелно са тим законским предлогом посланици ће разматрати још седам тачака на дневном реду.

 

Разматраће и измене Закона о државном премеру и катастру, законске предлоге о пријављивању и евидентирању закупаца на неодређено време у станвоима у својини грађана, задужбина и фондација, о трговачком бродарству и о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима.