RSS

You are here

Договорено 3.000 више транспортних дозвола за Русију

Превозницима из Србије ће у 2016. години бити на расплагању укупно 10.500 транспортних дозвола за Русију, што је за 3.000 дозвола више у односу на претходну, изјавио је данас помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Саша Стојановић.

 

Према његовим речима, то је договорено током заседања Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, који је одржан ове недеље у Београду. Такође, договорено је  и либерализација транзитног превоза кроз Русију од 1. јануара 2017. године.

 

Стојановић је рекао да за тај режим превоза, односно транзит, од 2017. године Србији неће бити потребне дозволе за Русију.

 

"Веома смо задовољни што је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на Поткомитету за саобраћај, након готово двогодишњег рада, успело да са мртве тачке помери то питање и повећа контигент за наше превознике ка Русији", нагласио је Стојановић.

 

Како је рекао, до сада је са Русијом у билатералној размени било 7.500 дозвола годишње, од чега 6.500 билатералних дозвола за камионе са цирадом и 1.000 за хладњаче.

 

"Успели смо да договоримо на састанку не само за ову годину већ и сваку наредну годину да се тај контигент увећа за 3.000 билатералних дозвола, односно још 3.000 за транзит. Тако да ће наши превозници уместо 7.500 имати 10.500 билатералних дозвола, што ће задовољити тренутне потребе нашег тржишта", истакао је Стојановић.

 

Помоћник министра задужен за друмски саобраћај казао је да Министарство жели да се у наредном периоду потпуно либерализује превоз између Србије и Руске Федерације.