RSS

You are here

Доста је било приче, градићемо Фрушкогорски коридор

“О Фрушкогорском коридору се досад пуно причало, али је мало урађено да се он гради. Ми желимо да се то промени и данашњим потписивањем уговора о преносу средстава за суфинансирање идејног пројекта убрзано стварамо предуслове да се овај путни правац гради”, изјавила је поводом потписивања Уговора о преносу средстава Управе за капитална улагања АПВ Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, потпредседница Владе и министарка проф. др Зорана Михајловић.

 

Уговор који су данас у Влади Србије потписали потпредседница Михајловић и директор Управе Небојша Маленковић предвиђа пренос 76,8 милиона динара Министарству за суфинансирање израде идејног пројекта за три деонице брзе саобраћајнице Iб реда Нови Сад-Рума.

 

“Став Владе и Министарства је да ниједан пројекат не сме да стоји, а Фрушкогорски коридор је пројекат од великог значаја за грађане Војводине и Србије. Инсистирала сам да се овај пројекат врати међу приоритете и да се на њему ради много брже него у претходним годинама. Изградња Фрушкогорског коридора омогућава растеређење саобраћаја у градском језгру Новог Сада, Фрушке Горе спајање индустријских зона и боље повезивање Срема и Мачве са Банатом. У перспективи, овај путни правац треба да омогући повезивање Коридора 10 и Коридора 4 и стварање најкраће везе између Босне и Румуније”, рекла је Михајловић.

 

Јавна набавка за израду Идејног пројекта за три деонице укупне дужине 37,18 километара биће расписана најкасније до 19. јуна. Укупна вредност јавне набавке је 153,8 милиона динара, од чега је у републичком буџету за те сврхе обезбеђено 77 милиона динара.

 

Закључивање уговора са најбољим понуђачем очекује се најкасније средином септембра. До краја године требало би да буде завршен идејни пројекат за најмање једну деоницу, што ће омогућити да се крене сукцесивно у градњу деоница већ у првој половини следеће године. Паралелно са израдом Идејног пројекта радиће се економске анализе, како би се пронашло најбоље решење за финансирање градње.  

 

Идејни пројекат за четврту деоницу Фрушкогорског коридора од почетка обилазнице око Руме до петље са Е 70 биће урађен по завршетку студије изводљивости, коју раде ЈП “Путеви Србије”.