RSS

You are here

Држава ће помоћи изградњу сигурних кућа

Држава ће се у овој години активније укључити у ширење мреже сигурних кућа у Србији и помоћи изградњу три таква објекта, најавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић и истакла да се мора радити више на економском оснаживању жена жртава насиља.

Након обиласка сигурне куће у Сомбору, Михајловић је поручила да ће једна од три сигурне куће бити изграђена на североистоку Војводине и по једна на истоку и западу Србије. Ти пројекти су, како је најавила, већ ушли у акциони план Координационог тела за ову годину.

Потпредседница Владе је најавила и да ће у току 2015. године бити уведен и СОС телефон за особе жртве породичног насиља, подсетивши да је у Србији од почетка ове године у породичном насиљу убијено 18 жена.

Михајловић је рекла да су се у претходном периоду, реализацијом пројекта сигурних кућа много више бавили фондови, попут Фонда Б92, који је помогао изградњу Сигурне куће у Сомбору, него држава, и поручила да ће се то променити. "Убудуће ћемо радити заједно и држава ће помоћи реализацију пројеката сигурних кућа", рекла је она.

Држава ће, истакла је Михајловић, убудуће помоћи и реализацију пројеката "Добра башта" као што је случај у Сомбору, где жене могу да учествују у пољопривредним радовима у стакленицима у оквиру сигурне куће.

Она је поновила да је веома важно да се жене економски оснаже бавећи се одређеним пословима током боравка у сигурној кући, како би по изласку могле да наставе са нормалним животом.

Сигурна кућа у Сомбору почела је да ради 2011. године, у њој се годишње смести 25 особа жртава породичног насиља из тог региона, а тренутно у њој бораве четири жене и седморо деце.