RSS

You are here

Електронске грађевинске дозволе од 1. јануара, градови и општине да се припреме

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић најавила је данас да ће од 1. јануара почети електронско издавање грађевинских дозвола и позвала градове и општине да се на време припреме с обзиром да неће бити померање рока.


Михајловић је на састанку са представницима више од 100 градова и општина у Клубу посланика, рекла да ће увођење електронских грађевинских дозвола бити наставак реформи започетих применом Закона о планирању и изградње, које ће додатно побољшати место Србије на листи Светске банке „Дуинг бизнис”.


''Закон о планирању и изградњи је заживео и градови и општине за мање од месец дана издају грађевинске дозволе'', рекла је Михајловић додајући да је то био први корак и да сада локалне самоуправе треба да почну да издају грађевинске дозволе и електронски.


Она је позвала градове и општине да на време донесу планску документацију која је неопходна за успешну примену електронских дозвола.


Михајловић је препоручила локалним самоуправама да обезбеде довољан број грађевинских инспекторе, с обзиром да поједине немају ниједног инспектора за грађевинарство. Она је додала да забрана запошљавања није препрека за то, истичући да локалне самоуправе нове инспекторе могу да пронађу и међу постојећим запосленима у општини и комуналним предузећима, тако што ће их обучити за овај посао.

 

Представници НАЛЕД-а, USAID-а и ГИЗ-а, који такође раде на припреми система који ће заживети од 1. јануара, поручили су да ће електронске грађевинске дозволе значајно убрзати привлачење инвестиција и допринети убрзаном развоју локалних самоуправа широм Србије.