RSS

You are here

Градимо 250 мостова, 150 км аутопута

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас да Србија тренутно гради 250 мостова на коридорима 10 и 11, да ће у наредне три године обновити 1.100 километара путева, као и да је циљ да будемо међу првих 10 земаља по условима пословања на листи Светске банке.


“Очекујемо да се на овогодишњој листи Светске банске попнемо за најмање 30 места и ту нећемо стати. Влада Србије је поделила задатке свим ресорима, шта је потребно да бисмо испунили циљ, а то је да будемо у средњем року међу првих 10 земаља на листи Светске банке у извештају о условима пословања Дуинг бизнис”, рекла је Михајловић на Економском самиту у Београду.


У Србији се сада гради десет пута више него што се градило пре две-три године, рекла је она и додала да Србија убрзано гради своју инфраструктуру, прецизирајући да се тренутно у нашој земљи гради 150 километара аутопута, од чега ће ове године бити завршено 86 километара.


Михајловић је додала да се у Србији тренутно обнавља и 150 километара путне мреже.


“Наше компаније су врло спремне и могу да буду главни извођачи. Позивам их да се удруже и јаве на позив за једину неуговорену деоницу на Коридору 10 Српска Кућа-Левосоје на југу Србије”, поручила је Михајловић.


Како је рекла, земље Западног Балкана, међу којима је и Србија, не чекају Годоа већ убрзано раде на инфраструктурном развоју и подизању свог привредног раста.


По најновијем извештају Европске банке за обнову и развоју, привредни раст земаља Западног Балкана износиће 2,3 одсто и након великих поплава, огромне рецесије и оштрих мера штедње Србија ће остварити привредни раст.


Она је казала да је Србија донела Закон о планирању и изградњи који је доста подигао услове пословања у Србији, због чега ћемо се попети на листи Светске банке по условима пословања за најмање 30 места.

 


Србија је, како је рекла, омогућила и електронско плаћање пореза, тако да смо били веома активни по питању подизања услова пословања.


Планирамо са земљама Западног Балкана да представимо ЕУ пројекте за изградњу коридора, који повезују државе у циљу стварања транспортне мреже Западног Балкана, рекла је она, додајући да је ЕУ заинтересована да подржи те пројекте.


Михајловић је казала да не разговарамо са представницима других земаља само о финансирању пројектне документације, око чега смо се углавном већ сложили, већ и о различитим изворима финансирања изградње коридора који повезују државе.


Према њеним речима, веома је важно повезивање земаља региона у инфраструктури, енергетици и другим областима.


"Свака инвестиција доноси резултате у привредном расту, а то може да нам донесе и регионалну стабилност, као и европску будућност, што је циљ земаља региона", поручила је потпредседница српске владе.
Она је додала да је ЕУ јака колико и свака њена карика.