RSS

You are here

Градња новог насеља у Земуну почетком 2017.

Грађевинска дирекција Србије ће на јесен почети пројектовање новог насеља на простору бивше касарне "Алекса Дундић" у Земуну, а почетком 2017. би могла да крене и изградња првих зграда.

Према првим проценама, у новом насељу ће бити изграђено нешто више од 1.500 станова, а тачан број биће познат након усвајања неопходне планске документације.

На простору касарне су у току радови на рушењу постојећих војних објеката и припреме локације за градњу, а такође се паралелно припрема планска документација. Реч је о пројекту изградње стамбеног насеља у Земуну на основу сарадње ГДС и Министарства одбране.

Дирекција је у августу 2015. преузела касарну "Алекса Дундић" од Војске Србије.

Пореска управа је проценила вредност земљишта и објеката на тој локацији на 12,5 милиона евра и у тој вредности Војска Србије је добила готове станове у Београду, Новом Саду, Чачку, Kрушевцу и Kуршумлији, који су искоришћени за стамбено збрињавање припадника војске.

Поред тог пројекта, ГДС је у марту ове године започела изградњу две нове стамбене зграде у насељу "Др Иван Рибар" на Новом Београду.

Нове зграде се налазе у западном делу насеља "Др Иван Рибар" и имаће 212 станова, од једнособних до четворособних, квадратуре од 31 до 113 метара квадратних. На градилишту се радови одвијају по предвиђеној динамици, а завршетак изградње је предвиђен до јуна 2017.

Цена квадрата је од 1.230 до 1.290 евра по метру квадратном без ПДВ-а. Kупци трособног, троипособног и четворособног стана добијају гратис гаражно место.

У новим зградама ће своје станове добити 53 породице, из две зграде које су имале проблем са загађењем зидова, део станова је припао Граду Београду, а 115 станова је пуштено у продају.

У насељу "Степа Степановић" на Вождовцу, које је раније изграђено на месту истоимене касарне, у пронуди је остало још око 100 трособних станова, квадратуре од око 83 метра квадратна који се продају по цени од 980 до 1.280 евра по метру квадратном са ПДВ-м. Сви купци трособних станова добијају гратис гаражно место.

ГДС је наставила својим купцима станова у Степи Степановић одобрава бескаматне позајмице до 20 одсто вредности стана, као одређену врсту стимулације и помоћи за обезбеђивање учешћа за стамбени кредит.

Kупац првог стана који остварује право на повраћај ПДВ-а део бескаматне позајмице до 9,1 одсто враћа Дирекцији након рефундације ПДВ-а.

Преосталих 11 одсто може да врати без камате, са роком отплате до 10 година.