RSS

You are here

Гужве не због радова, већ због повећаног саобраћаја

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић рекла је данас да главни разлог гужви на путевима у Србији претходних дана нису радови, већ повећана фреквенција возила које пролазе кроз Србију.

 

"Грађевинска сезона је једнака летњој сезони. Ми смо се потрудили да ове године током лета на аутопутевима редовно одржавање смањимо или одложимо за каснији период, да се ради само оно што је заиста хитно и неопходно“, објаснила је она.

 

Михајловић је подсетила да Србија од прошле године бележи повећање возила која пролазе кроз нашу земљу. "Имамо стално повећање путничког саобраћаја јер се Србија налази на Коридору 10 и зато што је много тога урађено на изградњи аутопутева“, подвукла је Михајловић.

 

Према њеним речима, прошле године у односу на 2014. кроз Србију је прошло 2,5 милиона више возила. “У јулу ове, у поређењу са јулом прошле годиме, забележено је додатних 250.000 возила више“, додала је Михајловић.

 

Потпредседница Владе је најавила да ће у наредном периоду бити учињен додатан напор да се више користи електронско плаћање путарине и да се помогне возачима на границама да добију могућност да на тај начин плате путарину, јер је то најбржи и најбољи начин да се прођу све рампе.

 

На питање новинара да ли би увођење вињета смањило гужве, Михајловић је рекла да су рађене многе анализе о начинима наплате путарине. "Немају све земље вињете. Чак и поједине државе које су имале вињете донеле су одлуку о њиховом укидању. Наш интерес је да кроз наплату путарина добијемо што више новца за одржавање путева. Нисмо још донели одлуку о вињетама, али јесмо донели одлуку да много више порадимо на алтернативним путевима, а не само аутопуту“, поручила је потпредседница Владе.