RSS

You are here

Изложба “Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко” од четвртка до недеље отворена за грађане  

Изложба “Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко” у Палати Србија, на којој су приказани остварени резултати и нови пројекти у области инфраструктуре, грађевинарства и саобраћаја, биће отворена за све грађане од четвртка, 19. децембра 2019. године, до недеље, 22. децембра 2019. године.

 

Изложба ће бити отворена за грађане у четвртак од 10 до 17 часова, у петак од 13 до 17 часова, а у суботу и недељу од 10 до 15 часова, а грађани ће улазити на главни (свечани) улаз у Палату Србија, из Булевара Михајла Пупина.

 

Изложба “Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко” подељена је у пет тематских сала, у којима су представљени објекти, фотографије и филмови о инвестицијама у свим областима инфраструктуре, саобраћаја и грађевинарства.

 

Прва сала носи назив Коридор 10, друга је “Милош Велики”, док је трећа сала посвећена железници. Четврта сала посвећена је авио-саобраћају, а пета водном саобраћају и пројекту "Београд на води", као и улагањима у комуналну инфраструктуру. Такође су на изложби представљени и станови који се граде у оквиру пројекта станоградње за припаднике снаге безбедности.

 

У сали Коридор 10 посетиоци, између осталог, могу да прођу кроз макете тунела Манајле и моста Врла и сазнају најважније информације у вези са изградњом овог ауто-пута. Из ове сале улази се у салу “Милош Велики”, где се налазе информације и фотографије у вези с ауто-путем од Београда до Чачка, а део ове сале посвећен је српском владару, књазу Милошу Обреновићу, по којем је ауто-пут добио име.

 

У сали Железница посетиоци, између осталог, могу да осете како изгледа вожња новим возовима који саобраћају реконструисаним пругама, испробају вагон-ресторан и виде велику мапу српских пруга. У сали Авио-саобраћај престављена су три међународна аеродрома у Србији, историја ваздухопловства и институције у ваздушном саобраћају, а посебна занимљивост су симулатори слетања на аеродроме.

 

У петој сали представљени су луке и бродоградилишта у Србији, нови савремени системи и уређаји за управљање пловидбом, а део сале посвећен је улагањима у комуналну инфраструктуру, укључујући фабрике воде и постројења за пречишћавање отпадних вода, као и савремене системе за прикупљање и прераду чврстог отпада.

 

Посетиоци изложбе могу да виде и мултимедијалну презентацију “Београда на води” и прођу виртуелну туру кроз насеље. Такође могу да виде како изгледају места на којима ће се градити станови за припаднике војске, полиције и безбедносних служби и погледају сегменте огледног стана.