RSS

You are here

Изложбу "Србија 2019. - година инфраструктуре: Ништа више није далеко" видело више од 3.000 људи

 

Изложбу "Србија 2019. - година инфраструктуре: Ништа више није далеко" у Палати Србија видело је неколико хиљада грађана, који су имали прилике да се упознају са најважнијим резултатима и пројектима у области инфраструктуре, саобраћаја и грађевинарства.

 

“Чињеница да је изложбу "Србија 2019. - година инфраструктуре: Ништа више није далеко" за неколико дана видело више од 3.000 људи свих узраста показује да грађани препознају колико је све што се ради у инфраструктури важно за развој Србије и за будућност грађана. Желели смо не само да покажемо шта смо урадили, на занимљив и едукативан начин, него и да истински доживе све што је урађено у инфраструктури - да прођу кроз тунел Манајле, да приђу мосту Врла, да осете како је возити се новим "Штадлеровим" возовима, да изблиза виде како ће изгледати станови за снаге безбедности или да направе виртуелну туру "Београдом на води"”, рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Током шест дана после свечаног отварања, изложбу је обишло око 1.400 студената,  ученика гимназија и струковних школа, близу 200 запослених из Републичког геодетског завода из целе Србије, као и око 1.500 грађана који су искористили прилику да виде изложбу током четири дана колико су врата Палате Србија била отворена за све посетиоце.

 

Идејни аутори изложбе која је постављена у Палати Србија, "Србија 2019. - година инфраструктуре: Ништа више није далеко" је тим запослених у кабинету потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, а покровитељи изложбе су Влада Републике Србије и и председник Републике Србије Александар Вучић, који је изложбу и отворио.

 

Изложба “Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко” подељена је у пет тематских сала, у којима су представљени објекти, фотографије и филмови о инвестицијама у свим областима инфраструктуре, саобраћаја и грађевинарства.

 

У сали Коридор 10 посетиоци су, између осталог, могли да прођу кроз макете тунела Манајле и моста Врла и сазнају најважније информације у вези са изградњом овог ауто-пута. У сали “Милош Велики” налазиле су се информације и фотографије у вези с ауто-путем од Београда до Чачка, а део ове сале посвећен је српском владару, кнезу Милошу Обреновићу, по којем је ауто-пут добио име, са кнезовом одећом и документима из његовог времена.

 

У сали Железница посетиоци су, између осталог, могли да осете како изгледа вожња новим возовима који саобраћају реконструисаним пругама, испробају вагон-ресторан и виде велику мапу српских пруга. У сали Авио-саобраћај престављени су три међународна аеродрома у Србији, историја ваздухопловства и институције у ваздушном саобраћају, а посебна занимљивост су симулатори слетања на аеродроме.

 

У петој сали представљени су луке и бродоградилишта у Србији, нови савремени системи и уређаји за управљање пловидбом, а део сале посвећен је улагањима у комуналну инфраструктуру, укључујући фабрике воде и постројења за пречишћавање отпадних вода, као и савремене системе за прикупљање и прераду чврстог отпада.

 

Посетиоци изложбе могли су да виде и мултимедијалну презентацију “Београда на води” и прођу виртуелну туру кроз насеље. Такође су била приказана места на којима ће се градити станови за припаднике војске, полиције и безбедносних служби и сегменти огледног стана.