RSS

You are here

Кинеска развојна банка заинтересована за изградњу брзе пруге Београд - Будимпешта

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић разговарала је данас са представницима Кинеске развојне банке (China Development Bank) о инфраструктурним пројектима у Србији и потенцијалним инвестицијама у тој области.

 

„Представници Кинеске развојне банке заинтересовани су за изградњу брзе пруге од Београда до Будимпеште и за нас је веома значајно да они ту пругу посматрају као регионални пројекат односно коридор за повезивање јужне и централне Европе“, рекла је, након састанка у Влади Србије, потпредседник Михајловић и додала да би „Србија са том пругом имала могућност пласмана робе на европско тржиште. "

 

Михајловић је истакла да је Кинеска развоја банка једна од највећих светских банака која долази у оне земље у које може да учествује у финансирању одређених пројеката и да су они веома расположени да заједно са Србијом раде на постојећим али и новим пројектима, међу којима је и улагање у луке. „Добро је што се Кинези интересују за луке и водни саобраћај, јер тај вид саобраћаја није довољно развијен у нашој земљи због недостатка модерних технологија чија би примена могла да утиче на повећање прихода у том сектору“, закључила је Михајловић.

 

 

Србија већ реализује пројекте у сарадњи са НР Кином, међу којима су мост преко Дунава између Земуна и Борче и део аутопута од Београда до границе са Црном Гором - од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, а тренутно разговара са две кинеске компаније о могућности концесионе градње на Коридору 11.

 

На састанку са представницима Кинеске развојне банке било је речи и о економском стању и макроекономској стабилности Србије, а делегација из Кине обишла је током дана Саобраћајни институт ЦИП, радове на мосту Земун - Борча, као и Југословенско речно бродарство а. д Београд.