RSS

You are here

Kо се не легализује биће срушен, трећег нема

Mинистарка грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре, Зорана Mихаjловић, очекуjе да ће нови закон о легализациjи обjеката бити усвоjен до краjа октобра и да ће се примењивати од новембра, као и да ће, према проценама, до краjа 2016. бити легализовано наjмање 1.000.000 обjеката.

 

Mихаjловићева jе, за данашњи "Информер", рекла да jе основна разлика између овог и претходних пет закона о легализациjи, то што више неће бити нових и нагласила да Предлог закона о озакоњењу обjеката предвиђа или легализациjу или рушење нелегалних кућа и станова и да треће могућности нема.

 

"Значи, или ће грађани легализовати куће или ћемо их порушити. У Србиjи има тачно 1.476.433 нелегалне куће и стана. Oд тога jе захтев за легализациjу поднела 771.000 грађана и они ће платити само таксу", каже Mихаjловићева.

 

Oна jе рекла и да министарство разматра могућност да и људима коjи немаjу доказ о власништву над земљом на коjоj су подигли нелегалне куће, омогући "озакоњење обjеката".

 

"У тим случаjевима као доказ о власништву прихватали би се рачуни о плаћеноj струjи или доказ да се десет година уназад плаћа порез на имовину, Kао трећа могућност, разматра се судски оверена изjава власника некретнине", додала jе министарка.

 

На питање коjе jе решење припремљено за власнике нелегалних станова у зградама у коjима jе већина станара већ легализовала некретнине, она jе одговорила да такве зграде не могу да се руше, али да ће бити учињено све да њихови власници плате бар десет пута већи порез на имовину, као и да ће против њих бити поднете кривичне приjаве, као порука да се ником више не исплати да живи у нелегалноj кући.

 

Упитана да ли ће jавно бити порушене и нелегалне викендице политичара, од коjих се помињу председник Tомислав Николић и његов син Радомир, Mихаjловићева jе одговорила:

"Нови закон тачно прописуjе код коjих обjеката ниjе могуће озакоњење. Tо су куће коjе су изграђене на приобаљима, трусним подручjима, клизиштима... Oваj закон заиста ниjе прављен по мери ниjедног поjединца".

 

Mихаjловићева jе рекла и да ће они коjи су поднели захтев за стан од, рецимо, 100 квадрата платити таксу од 3.000 динара, а онима коjи нису поднели захтев биће потребан извештаj о затеченом стању обjекта и доказ о праву своjине.

 

"Наше процене говоре да би то износило око 9.000 динара, плус такса од 3.000 динара. За обjекте веће од 100 квадрата такса jе 10.000, а за оне изнад 200 квадрата 20.000 динара", изjавила jе Mихаjловићева за "Информер".