RSS

You are here

Kонференција о почетку израде стратегије урбаног развоја Републике Србије

Конференција о почетку израде „Стратегије одрживог и интегралног урбаног развоја у Републици Србији до 2030. године” у заједничкој организацији Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и ГИЗ/Амберо пројекта „Унапређење управљања замљиштем на нивоу локалних самоуправа у Србији” одржана је 2. фебруара 2018. у Београду.

 

На конференцији је учествовало 120 учесника из различитих сфера: државне и локалне управе, стручних институција и удржења, универзитета, међународних организација и институција, невладиних организација и привреде, као и представници младих.

 

Конференцију је отворио помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре мр Ђорђе Милић, уследиле су поздравне речи начелнице Одељења за сарадњу у области развоја Амбасаде Немачке Леони Рајмерс и сталне представнице УНДП-а и координаторке Уједињених нација у Србији Карле Херши. Затим су одржане презентације на тему урбаног развоја, прво искуства из Немачке, а затим активности у Србији. Најављени су следећи кораци у изради „Стратегије одрживог и интегралног урбаног развоја у Републици Србији до 2030. године” чија израда ће се одвијати у току 2018. године, уз учешће актера заинтересованих и релевантних за тему урбаног развоја.

 

Израда стратегије урбаног развоја у Републици Србији је у складу са међународним препорукама и трендовима. У Европској унији је 2016. године усвојена Урбана агенда Европске уније, позаната и као Пакт из Амстердама, која одређује 12 приоритетних тема држава Европске уније у области урбаног развоја и представља референтни документ за Републику Србију као државу кандидата за чланство у Европској унији. Други референтни документ за Републику Србију као чланицу Уједињених нација је Нова урбана агенда, такође из 2016. године, коју су на светском нивоу усвојиле државе чланице Уједињених нација на конференцији Хабитат III.