RSS

You are here

Координационо тело за родну равноправност: 30 милиона за економски још јаче жене у Србији

У Координационом телу за родну равноправност, којим председава потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић, данас су уручени уговори за реализацију пројеката који за циљ имају економско оснаживање жена и подршку женском предузетништву, вредни више до 30 милиона динара.

 

Уговоре су локалним самоуправама и удружењима уручили министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Јелена Миловановић испред Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена.

 

У име Координационог тела за родну равноправност, Вељко Ковачевић, помоћник министарке Михајловић, изјавио је да је родна равноправност високо на агенди Владе Србије и Координационог тела, те да је то препознато од Европске комисије која кроз ИПА фондове помаже економском оснаживању и запошљавању жена.

 

„Важно је да родну равноправност спустимо на локални ниво и приближимо је грађанима и грађанкама Србије. И зато смо данас ту. Као резултат ових пројеката жене ће се запослити у пољопривреди и органској производњи, добиће опрему и механизацију, научиће да праве бизнис планове, да успоставе успешно пословање и пласирају своје производе. Родна равноправност није само питање жена, и ми мушкарци треба да учинимо све да помогнемо женама да остваре своје потенцијале, јер су то вредности овог друштва“, изјавио је Ковачевић.

 

Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, истакла је да Србија као земља кандидат треба да користи претприступне фондове Европске уније и да су уз заједничко залагање Министарства, Координационог тела за родну равноправност и UN Wоmen по први пут опредељена два милиона евра за унапређење родне равноправности у Србији.

„Наш циљ је достизање друштва једнаких шанси. Препознали смо родну равноправност, развој женског предузетништва и побољшање положаја жена као неизоставне елементе наше развојне стратегије, јер жене су потенцијал одрживог економског развоја“, рекла је Јоксимовићева.

 

Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, рекао је да је циљ пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“ да се подржи Координационо тело за родну равноправност, ИПА пројекти које координира Министарство за европске интеграције, али и локалне самоуправе и удружења која се баве овом облашћу.

 

„Србија је још једном показала да преузима лидерску улогу у региону, јер је прва земља која је добила средства из ИПА фондова за унапређење родне равноправности“, рекао је Фабрици.

 

Јелена Миловановић из UN Wоmen истакла је да је ово само почетак реализације програма из ИПА фондова.

 

„Овим показујемо да ми не причамо о родној равноправности, већ делујемо на терену да то и остваримо. Срећни смо што за партнере имамо Координационо тело за родну равноправност, Министарство европских интеграција и Делегацију ЕУ у Србији, са којима ћемо и у наредном периоду радити на побољшању положаја жена“, рекла је Миловановићева.

 

Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са Министарством за европске интеграције и Агенцијом УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Wоmen), а уз подршку Делегације ЕУ у Србији, реализује пројекат „КЉучни кораци ка родној равноправности у Србији“ вредан два милиона евра.

 

Кроз пројекат је подржано осам локалних механизама за родну равноправност, из Алексинца, Књажевца, Крушевца, Шапца, Темерина, Тутина, Ужица и Житишта, који ће спровести активности из својих локалних акционих планова за родну равноправност. Такође, подржано је осам удружења и организација цивилног друштва које ће реализовати активности са циљем економског оснаживања сеоских жена и подршке женском предузетништву.