RSS

You are here

Крагујевцу су потребне капиталне инвестиције

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре учиниће све да се у Граду Крагујевцу оживе капитални пројекти будући да тренутно нема ниједног активног пројекта,  изјавила је данас потпредседница Владе и министарка проф. др Зорана Михајловић.

 

„Капитални пројекти и инвестиције покрећу привреду једног града и они су неопходни Крагујевцу“, рекла је Михајловић након сусрета са Радомиром Николићем, градоначелником Крагујевца на редовном пријему општина у Влади Србије.

 

Она је са Николићем разговарала о наслеђеним проблемима овог града, пре свега о великим дуговима, недостатку капиталних инвестиција и начину како да се оне покрену.

 

Николић је рекао да је највећи проблем града финансијска ситуација са којом се боре уштедама и домаћинским односом према буџету.

 

Он је истакао да град Крагујевац има потребу да изгради две обилазнице – Јужну и Северну, будући да се саобраћај тренутно одвија кроз центар града што ствара гужве.

 

Такође, Крагујевцу је што пре потребна и изградња брзе саобраћајнице Крагујевац – Краљево која би овај град спојила са аеродромом у Лађевцима што ће, како је рекао Николић, „отворити пут Западној Србији“.

 

У сарадњи са Железницама Србије, ускоро ће се покренути и пројекат обнове пруге Лапово-Краљево, договорено је на састанку.

 

Николић је затражио и помоћ Владе за финансирање отпуштања вишка запослених у јавној управи града, за коју је, како је процењено потребно око 10 милиона евра будући да, према плану, град Крагујевац мора да смањи број запослених за 1.500 до 2.000 људи.

 

На састанку је било речи и о функционисању обједињене процедуре издавања грађевинских дозвола, за који су представници Дирекције за урбанизам Града Крагујевца известили да управа добро функционише те да је Крагујевац спреман да од почетка следеће године овај документ издаје и електронски.