RSS

You are here

Крушевац добитник награде Европске недеље мобилности за 2019.

 

Град Крушевац добитник је награде Европске недеље мобилности за 2019. годину у категорији велики градови (више од 50.000 становника), коју сваке године додељују Секретаријат Европске недеље мобилности и Директорат за саобраћај Европске комисије (DG Move).

 

Како је навео Секретаријат Европске недеље мобилности у саопштењу (https://mailchi.mp/09fbd9d3582a/press-releaseeuropean-commission-announces-sustainable-mobility-award-winners-12267874), жири је био импресиониран различитим активностима током Европске недеље мобилности коју је Крушевац организовао у свим деловима града, између осталих и трајном мером - затварање главне улице за саобраћај у поподневним сатима, великим учешћем грађана у свим активностима, као и подршкoм локалних власти у стварању чистијег и безбеднијег града.

 

Прошле године су 22 града и општине из Србије обележили  Европску недељу мобилности. Њих шест је стекло статус “златног учесника”, а пет јединица локалне самоуправе из Србије је конкурисало за награду (Крушевац, Шабац, Пирот, Бајина Башта, Београд). Награда за Крушевац је, до сада, највећи успех који је неки град из Србије постигао, а у вези је са припремом ове манифестације. Крушевац је и први град који је самостално усвојио План одрживе урбане мобилности, још 2017. године.

 

Потпредседница Владе и министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, честитала је градоначелници града Крушевца Јасмини Паруловић на додељеној награди у области одрживе урбане мобилности и пожелела да и даље својим радом, трудом и ентузијазмом настави да даје пример и осталим јединицама локалне самоуправе у Републици Србији, како би сви заједно  осигурали здравији, безбеднији и бољи квалитет својих грађана.

 

Поред града Крушевца, финалисти су били градови Вроцлав у Пољској и Ретимно у Грчкој.