RSS

You are here

Mихаjловић: Договорено продужење руског кредита

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић изjавила је данас да jе са представницима Руских железница договорено продужење рока за коришћење руског кредита и после 2017, додаjући да се за проjекте коjи се реализуjу тренутно користи око 700 од укупно 800 милиона долара.
 
"Руски кредит jе потписан 2008. и готово да се ниjе користио до 2013. и 2014. године и тада jе потписан за период од  децембра 2017. године", казала jе Mихаjловић одовараjући на питања новина у Вреоцима, где су почели радови на обнови деонице барске пруге Ресник - Ваљево.
 
Према њеним речима, са потписивањем данашњег анекса 3.1 за пругу Стара Пазова - Нови Сад искористили смо близу 700 милиона долара. "Постоjи део коjи jош не може да се заврши пошто jе кратак период. Договорили смо се и сви смо сагласни о продужетку. Због проjеката коjи су у току сигурно је потребно да кредит продужимо и два министарства финансиjа ће разговарати о финансиjским стварима - да ли се све продужава, питање камата коjе стоjе из тог периода када кредит ниjе коришћен, а руска страна jе у свом буџету одвоjила таj новац за нас и друго", казала jе Mихаjловић.
 
Oна jе истакла да ту неће бити проблема и да се српска странка труди ништа не изгуби пошто би обустава кредита значила и прекид радова. "Веруjем да ће два министарства финансиjа да нађу заjеднички jезик и да ће све бити у реду", рекла jе Mихаjловић додаjући да jе о свему томе разговарано на састанку коjи jе jутрос одржан у са руском делегациjом у Влади Србиjе.
 
Први потпредседник Руских железница Aлександар Mишарин jе рекао да jе првобитно руски кредит договорен на 10 година и да jе у односу на то период коришћења кредита скраћен. "Mи данас молимо за продужетак пошто jе планирана изградња новог тунела (Чортановци на прузи Стара Пазова - Нови Сад) коjа ће због технологиjе радова износити 52 месеца. Tо jе важан проjекат за Србиjу пошто ће након његовог завршетка возови моћи на тоj деоници да иду 200 километара на сат", рекао jе Mишарин одговараjући на питање новинара.
 
Oн jе истакао да jе сигуран да ће руска страна успети то да заврши у предивђеном року, а можда и брже. Mишарин, такође, веруjе да ће сарадња са српским железницама на основу споразума о руском кредиту бити проширена и да ће спроводити до 2020. године.
 
Oн је додао да је данас са Mихаjловић разговарао о могућности да се српски студенти обучаваjу на руским универзитетима у области железнице, с обзиром да се у Русиjи обучаваjу студенти из целог света. Kако jе навео, разговарано је и о техничком одржавању пруга у Србиjи, али и увођења централизованог управљанаj железничким саобраћаjем.
 
РЖД интернешнел ће изградити на прузи Стара Пазова - Нови Сад два обjекта jединствена по величини и значаjу за железничку инфраструктуру Србиjе - виjадукт у плавном делу реке Дунав и тунел Чортановци. Нови виjадукт ће бити двоколосечни и обухвата два моста од коjих jе сваки дугачак око три километра. Дужина новог тунела Чортановци, коjи се састоjи од две цеви споjене евакуационим пролазима износи 2,2 километра. Приликом изградње тих обjеката биће коришћење напредне методе за извођење радова на пробиjању тунела и учвршћивање земљишта у циљу заштите од клизишта.
 
Руски кредит обухвата модернизациjу и градњу Панчевачке пруге, шест деоница на Kоридору 10, обнову барске пруге од Ресника до Ваљева, пругу Стара Пазова - Нови Сад и набавку 27 нових дизелмоторних возова из Русиjе. Представници руских железница кажу да jе до сада за радове коjи су завршени на реконструкциjи пруга у Србиjи потрошено 230 милиона долара.