RSS

You are here

Михајловић: Дунав потенцијал за нове инвестиције

Река Дунав један је од највреднијих природних, али и привредних ресурса Србије, који треба искористити за повећање робног транспорта и привлачење нових инвестиција, изјавила је потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић поводом Међународног дана Дунава.

 

“Повећање транспорта реком Дунав, уз изградњу аутопутева и модернизацију железнице, део је стратешког позиционирања Србије као саобраћајног чворишта у региону. Долазак кинеског “Хестила” у Железару Смедерево и нова улога луке Смедерево, интересовање потенцијалних инвеститора за изградњу нове луке у Београду и позиционирање производних погона у близини Дунава само потврђује велики значај ове реке за убрзани привредни развој Србије”, рекла је Михајловић.

 

Потпредседница Владе је навела да Србија не само да поштује све своје међународне обавезе које се тичу очувања природних карактеристика Дунава, већ и активно ради на промоцији туристичких и привредних потенцијала ове најдуже европске реке, која кроз Србију пролази у дужини од 588 километара. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је протеклих година, уз помоћ новца из претприступних фондова, уложило значајна средства у обезбеђивање услова за слободно одвијање пловидбе Дунавом.

 

“Постоји простор да се значајно повећа обим транспорта робе и путника до 2025. године, што је предвиђено и Стратегијом развоја водног саобраћаја. Наш циљ је да до 2025. повећамо обим промета са 5,5 милиона тона робе годишње на 8,5 милиона, а број путника са 74.000 на 174.000 број путника”, навела је Михајловић.

 

Међународни дан Дунава обележен је први пут широм Европе 2004. године, а Србија је заједно са још 13 европских земаља чланица Међународне комисије за заштиту реке Дунав и потписница Међународне конвенцију о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу Дунава. Од јуна 2014. године, Србија председава и Дунавском комисијом, са седиштем у Будимпешти, која координира активностима на обезбеђивању слободне пловидбе Дунавом, укључујући безбедност пловидбе, развој речне инфраструктуре, лука, пристаништа, унапређење бродске флоте и конкурентности бродарских компанија.