RSS

You are here

Михајловић: Фирме из Србије да помогну обнову храма у Њујорку

Потпредседница Владе Србије и мнистарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић обишла је данас заједно са градоначелником Београда Синишом Малим остатке Саборне цркве Светог Саве у Њујорку, која је изгорела на Усркс. 
 
Михајловић је том приликом најавила да је Министарство грађевинарства спремно да заједно са нашим грађевинским компанијама и архитектама максимално помогне да се пројекти направе што пре и да након тога почне обнова. 
 
“Свакако нећемо дозвoлити да остану рушевине. Стало нам је да се то уради и зато смо данас овде, да видимо који су нам наредни кораци", рекла јеМихајловић.
 
Она је рекла да Влада Србије жели да помогне обнову цркве, те да је прво потребан договор са градом Њујорком око тога да ли ће се вршити рестаурација или ће се градити нова црква.
 
Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је цркву и сам посећивао док је живео у Њујорку, додавши да она много значи свим нашим људима који живе у Њујорку, те да је зато важно да црква поврати некадашњи сјај и да што пре буде враћена у функцију.
 
Он је додао да ће Град Београд, заједно са Владом Србије, пружити сву потребну помоћ, било приликом израде пројеката или донирања средстава."Шта год треба урадићемо да би се црква што пре опоравила и вратила у пређашње стање", рекао је Мали. 
 
Старешина храма Светог Саве, протојереј Ђокан Мајсторовић захвалио је на потпредседници Владе и градоначелнику Београда на посети и рекао да се нада да ће црква бити што пре обновљена и да ће моћи поново да отвори своја врата за вернике.