RSS

You are here

Михајловић и Беикос о реализацији инфраструктурних пројеката

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Андреасом Беикосом, шефом регионалне канцеларије за Западни Балкан Европске инвестиционе банке (ЕИБ), о реализацији пројеката у путној и железничкој инфраструктури, који се финансирају из зајмова те инстититуције.

 

Разговарано је, између осталог, о напредовању радова на изградњи две деонице на јужном и источном краку Коридора 11 укупне вредности  579 милиона евра, које ЕИБ финансира.

 

Такође је разматрана и динамика реализације пројеката које ЕИБ финансира из надлежности ЈП “Путеви Србије“: изградњу деонице Добановци-Остружница и петље Петлово Брдо на Обилазници око Београда, мост на Сави код Остружнице.

 

ЕИБ учествује и у финансирању Пројекта рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја, кроз који ће бити обновљено 1.100 километара регионалних путева у Србији. Радови на шест деоница укупне дужине 125 километара чија је рехабилитација започета прошле године биће завршена у 2016. године.

 

Разматрани су и пројекти у железници, где је највише речи било о реализацији зајма  ЕИБ 4 у вредности од 80 милиона евра. Прва компонента тог зајма, реконструкција пруге Батајница-Голубинци, већ је завршена, а из друге компоненте је остало да се до јуна заврши електрификације пруге Гиље-Ћуприја Параћин.

 

У наредном периоду разговараће се и о могућностима сарадње са Европском инвестиционом банком на другим пројектима, укључујући пројекат електрификације пруге Ниш-Димитровград на железничком Коридору 10, као и пројекте од регионалног значаја у путној и железничкој инфраструктури, пре свега у делу финансирања израде пројектне документације.