RSS

You are here

Михајловић: На путевима и пругама Србије радови вредни 4,5 милијарде евра

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић изјавила је да је вредност свих радова који се тренутно изводе на железничкој и путној мрежи у Србији око 4,5 милијарде евра.

 

"Толико вреде сви уговори на Коридору 10, Коридору 11, као и на рехабилитацији путева и радови у железничком сектору", изјавила је Михајловић у интервјуу агенцији “Бета“.

 

Она је навела да је ове године у Србији реконструисано 120 километара пруга и објаснила да је то први пут да се у Србији реконструиссе више од 50 километара пруге и да возови могу ићи брзином од 120 километара на сат.

 

План је да у 2016. буде додатно реконструисано 250 километара пруге, рекла је она и додала да је циљ и да се пруга Београд - Бар врати на пројектовану брзину између 80 и 100 километара.

 

У путној мрежи, приоритет за 2016. годину биће и Коридор 11, најавила је Михајловић и додала да се у јануару може очекивати закључење уговора за деоницу Сурццин-Обреновац.

 

"Када се потпише уговор Сурчин - Обреновац, нема чекања. Ми са почетком грађевинске сезоне, у марту, можемо да почнемо радове", рекла је Михајловић.

 

Она је рекла и да су за наредну годину у плану разговори у вези са израдњом деонице Пожега - Прељина и нагласила да је спремна сва пројектно-техничка документација.

 

"У 2016. години у целој Србији треба да се рехабилитује више од 200 километара пута, и то ће бити финансирано из кредита Светске банке и ЕИБ и средствима Владе Србије", прецизирала је Михајловић.

 

Следеће године, како је додала, очекује се договор у Паризу о начину финансирања аутопута Ниш-Мердаре-Приштина-Албанија, а до марта ће бити готова пројектно-техничка документација.

 

Михајловић је најавила и да ће Коридор 10 бити завршен следеће године или почетком 2017.

 

"Ове године имали смо јавни позив за изградњу деонице Српска кућа - Левосоје од осам километара, а посао је додељен позив конзорцијуму домаћих компанија. То је први пут да ће неку деоницу на Коридору 10 градити српски конзорцијум и они ће то завршити до децембра 2016. године", рекла је она.

 

Србија, према њеним речима, може да оццекује да ће крајем следеће године имати комплетно завршен Коридор 10.

 

"Следеће године Србија ће имати урађено 90,7 километара аутопута, а ове године изграђено је 91,1 километара. То је скоро дупло виссе од европског просека који је 55 километара", додала је она.

 

Михајловић је рекла да је ове године потрошен сав новац за капиталне инвестиције у Министарству грађевинарства и да је ефикасност у реализацији буџета 98 одсто.

 

Додала је да се други део новца налази у јавним предузећима која су повећала своју ефикасност на 60 одсто, док је пре годину и по била 25 одсто, тако да како је објаснила, неће бити пенала.

 

Буџет министарства за наредну годину је 31 милијарду динара, а од тога, како додаје, 12,5 милијарди намењено је само за капиталне инвестиције.

 

Говорећи о раније најављеном спајању јавног предузећа “Путеви Србије“ са “Коридорима Србије“, Михајловић је рекла да је договорено да предузеће Коридори настави да ради док се не заврши Коридор 10.

 

"То је до краја следеће године или до почетка 2017. То предузеће је основано за Коридор 10 и када се тај пројекат заврши виссе неће бити разлога да постоји", рекла је Михајловић.