RSS

You are here

Михајловић покренула изградњу интермодалног терминала

Након седам година од најаве да ће се у Србији изградити интермодални терминал потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић најавила је данас да ће овај пројекат коначно бити и реализован јер на њега више не сме да се чека.

 

Она је у Влади Србије са Синишом Малим, градоначелником Београда и Браниславом Поповоћем, директором Дирекције за грађевинско земљиште потписалаПротокол о сарадњи на изградњи интермодалног терминала са логистичким центром.

 

„Ово ће бити први модерни интермодални терминал у Србији али и на Западном Балкану и он ће омогућити да се смање логистички трошкови превоза робе који у Србији износе око 25 одсто што директно утиче на неконкурентност производа“, изјавила је Михајловић након потисивања документа који ће поново оживети овај важан пројекат који на реализацију чека од 2008. године када је урађен идејни пројекат.

 

Први модерни логистички центар градиће се у Батајници на 82,5 хектара од чега ће интермодални терминал бити на 13 хектара.

 

„Ово је могућност да драстично повећамо проток робе кроз Србију и да нашу земљу ставимо на мапу земаља Европске уније. У 20 земаља Европе има укупно 350 терминала и не постоји ниједан разлог да и Србија нема такав терминал“, оценила је Михајловић и додала да ће изградња терминала почети следеће године те да ће трајати максимално две године.

 

Михајловић је позвала домаће грађевинске компаније да се јаве на јавни позив за градњу терминала који ће ускоро бити расписан.

 

 

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да ће градске власти до краја овог месеца усвојити план детаљне регулације за тај део града, а до краја септембра и процес експропријације земљишта, како би већ следеће године могли да почну радови.

 

Капацитет интермодалног терминала је 80.000 контејнера.

 

Протокол предвиђа да се пројекат вредан око 20 милиона евра финансира из средстава ИПА фондова, буџета РС и буџета Града.