RSS

You are here

Михајловић: Визија Владе је модерна Србија, пристојан живот за све Роме и Ромкиње

Визија Владе је модерна Србија у којој ће сви Роми живети пристојно и имати перспективу боље будућности, изјавила је вечерас потпредседница владе, проф. др Зорана Михајловић на свечаности поводом Друге декаде Рома у Народном позоришту.

 

Михајловић, која у име Владе координира активностима државних институција усмерених ка побољшању положаја Рома, подсетила је да у Србији живи близу 600.000 Рома, од којих већина у нехигијенским условима, без основних личних докумената и могућности да оду код лекара.

 

Већина Рома није довољно образована, а дискриминација је, рекла је Михајловић, веома изражена, посебно према Ромкињама и особама са инвалидитетом. "То јесте наша срамота јер визија ове владе је модерна Србија, а да би била модерна онда 600.000 грађана и грађанки морају да живе пристојно, лепо и да имају перспективу будућег развоја", рекла је Михајловић.

 

 

Она је навела да сваки дечак и девојчица морају да живе у хигијенским и нормалним условима, да имају храну и могућност да се образују.

 

"Политика наше владе је да оно што желиш треба да урадиш одмах, јер не живимо у вечности, већ у тренутку. Зато треба да искористимо тај тренутак и да сви заједно никад не пристанемо на ништа мање од достојанственог и срећног живота за сваког грађанина и грађанку једне нормалне и пристојне Србије", рекла је Михајловић.

 

 

Она је навела да су Роми занимљив и диван народ о чијем животу се стварају бројне предрасуде и различити стереотипи. Михајловић је подсетила да су Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Драган Максимовић и Ава Гарднер поносни Роми који су својим стваралаштвом улепшали наше животе и били симбол за храброст, истрајност и креативност.

 

Извршна директорка Фондације за отворено друштво Јадранка Јелинчић рекла је да у последњих 10 година направљен велики искорак у поређењу са вековима који су текли у другом правцу. Она је истакла да постоји политичка воља и нова страгегија за инклузију Рома  и да је сад само потребно спровести оно што је договорено.

 

 

Председник Сталне конференције ромских удружења грађана "Лига Рома" Осман Балић рекао је да Србија напредује и да је претходна декада била један од најуспешнијих периода у историји Рома.

 

У Народном позоришу потом је након уводних обраћања изведен перформанс “Свато е роменго” (Реч Рома).