RSS

You are here

Михајловић: Визија владе - равноправни мушкарци и жене

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну рвноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је визија Владе, стварање Србије у којој су жене и мушкарци равноправни, али не само формално, већ и у политици, привреди и јавном животу.
 
Она је на представљању резултата Истраживања "Ко прави вести", које је спроведено у оквиру пројекта "Глобал Медиа Мониторинг", рекла да, када се спомене родна равноправност, прва асоцијација породично насиље над женама, а затим лош економски положај жена. Она је нагласила да је једнако важно говорити и о недовољној видљивости жена у јавности.
 
Говорећи о томе како је бити жена у јавном животу Србије, министарка је навела примере из личног искуства, истичући да је сигурна да поједина питања која се њој постављају никад не би била постављена ниједном мушкарцу.
 
Каже, као политичарка, сваког дана је у јавности, било да обилази путеве, брани законе у скупштини или политику владе, радећи све што би радио и сваки мушкарац на њеном месту.
 
"Да ли можете да замислите да неки мој колега из владе одговора на питање какве чарапе носи, да ли је тетовирао обрве, да ли ће поново да ступи у брак, планира ли још деце… А недавно ми је постављено и питање да ли ћу се скинути гола за један лист", рекла је Михајловић.
 
Према њеним речима, проблем је што жене лакше добијају простор у медијима када треба да коментаришу нечији изглед, оцене како ко прати моду, него када их као политичарке, предузетнице или менаџерке питају за мишљење о темама која се тичу живота грађана. 
 
"Верујем да ће Србија брже напредовати уколико жене напредују и добију шансу да се остваре у својим областима. Тек кад сви будемо посматрали жене као професионалце, направићемо озбиљан корак ка родној равноправности која значи исте услове за све", поручила је Михајловић.
 
Она је подсетила да је у парлементу трећина жена, да скупштину води жена, као и НБС, док су у влади две потпредсенице и две министарке, а да су на последњим Олимпијским играма жене освојиле половину медаља за Србију. 
 
"Не желећи да се бавим уређивањем медија, тачно је и да су жене присутне у мање од четвртине прилога и текстова у истим медијима. И кад се говори о женама оне углавном заврше у рубрикама - забава и селебрити, а далеко мање на оним озбиљнијим страницама", казала је Михајловић.
 
Она је напоменула да су дискриминисане жене готово "невидљиве", нарочито када је реч о Ромкињама или женама у сектору безбедности.
 
Према њеним речима, није довољно донети законе, стратегије, акционе планове, већ сви заједно, цело друштво мора да ради на томе да се мења слика о женама.
 
"Када нам прва помисао на жене не буде њен изглед, “жртва насиља”, “домаћица”, или селебрети, већ да их видимо као образоване, самосталне и успешне лидерке у својим професијама, верујем да ће и слика Србије, како у медијима, али тако и ван њих, бити лепша”, закључила је Михајловић.