RSS

You are here

Михајловић вратила Фрушкогорски коридор међу приоритете, убрзане припреме за реализацију пројекта

Изградња Фрушкогорског коридора враћена је међу приоритете Владе у области инфраструктуре и у наредном периоду ће бити убрзане припреме за изградњу ове саобраћајнице, поручила је данас у Иригу потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др  Зорана Михајловић.

 

”Ми ћемо тај коридор сигурно градити, јер је та саобраћајница припада групи приоритета Владе Србије”, рекла је Михајловић новинарима после састанка Радне групе за Фрушкорски коридор.

Она је подвукла да је новац за пројектовање обезбеђен у буџетима покрајине и ресорног министарства, напоменувши да је данашњи састанак Радне групе потврдио посвећеност учесника да раде заједно и да се пројекат реализује.

 

Уговор о преносу финансијских средстава од покрајине ка републици, за израду идејног пројекта, требало би да буде усвојен већ на првој наредној седници Владе. На тај начин ће се омогућити  потписивање уговора и расписивање јавног позива за израду идејног пројекта, док ће за једну деоницу ове саобраћајнице ЈП Путеви Србије радити студију изводљивости.

 

Идејни пројекат и техничко-економска анализа биће урађени у наредних неколико месеци, како би крајем године могла да буде разматрана друга фаза тог пројекта, односно начин финансирања.

 

Говорећи о финансирању изградње будуће модерног путног правца Нови Сад-Рума, са тунелом кроз Фрушку гору, Михајловић је објаснила да ће тек на основу студије изводљивости и утврђене укупне вредности моћи да се говори о начину финансирања.

 

На састанку радне групе, коју чине представници републичких и покрајинских институција, локалних самоуправа и јавних предузећа, заључено је да би требало узети у обзир различите моделе  финансирања, укључујући јавно приватно партнерство, суфинансирање, крадитирање и друге, а одлука о најбољем решењу биће донета тек након свеобухватне анализе, навела је она.