RSS

You are here

Михајловићева: Ако смо девети у издавању грађевинских дозвола, можемо у првих 10 на целој Дуинг бизнис листи

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је побољшањем рејтинга са 48. на 44. место Србија остварила добар резултат на Дуинг бизнис листи Светске банке, али да циљ мора бити да буде међу првих 10 земаља света на овој листи.

 

“Као што сам рекла прошле године да нема места апатији када је био погоршан рејтинг на овој листи, тако и сада када смо напредовали за четири места на листи Светске банке нема места за еуфорију. Имам амбицију да Србија буде у првих 10 на свету на Дуинг бизнис листи и већ од понедељка на седници Заједничке групе за Дуинг бизнис кренућемо да радимо на доношењу акционог плана како да тај циљ и остваримо”, рекла је она на конференцији на којој је представљено ново издање Дуинг бизнис листе.

 

Михајловићева, која је председница Заједничке групе за унапређење позиције Републике Србије на ранг-листи Светске банке о условима пословања, Дуинг бизнис, нагласила је да “ако смо у грађевинским дозволама девети на свету, онда је то доказ да можемо и у другим областима које се бодују на овој листи да будемо у првих десет”.

 

“Посебну захвалност дугујемо НАЛЕД-у, са којим смо заједно на овоме радили од 2014. године, али и министрима привреде, финансија и енергетике, који су схватили да нема препрека које не можемо да превазиђемо да бисмо напредовали. Успели смо крајем прошле године да променимо седам закона и донесемо једну важну уредбу, захваљујући којима данас имамо овај резултат”, додала је потпредседница Владе.

 

Михајловићева је рекла да ће у наредном периоду Заједничка група наставити да ради заједно с Министарством привреде и Министарством финансија да би се додатно унапредили услови пословања, као и да ће бити решено и питање слабијег пласмана у категорији отпочињања посла.

 

“Ако оставимо по страни кошарку и одбојку и Новака Ђоковића, ово је листа у којој је Србија најбоље пласирана на свету. Ова листа је најважнија за нашу привреду и због тога треба да се сви заједно потрудимо да будемо још бољи идуће године”, поручила је она.

 

Михајловићева је додала да је Србија, уз Хрватску, једина земља у региону која је ове године остварила напредак на Дуинг бизнис листи, и подсетила да се Србија на овој листи данас такмичи са најразвијенијим земљама света.

 

Регионални менаџер Међународне финансијске корпорације (IFC) за централну и југоисточну Европу, Томас Лубек, честитао је тиму Владе Србије на оствареном напретку на Дуинг бизнис листи, где је посебно издвојио област издавања грађевинских дозвола.

 

Амбасадорка Велике Британије у Србији, Шан Маклеод, рекла је да Велика Британија подржава Србију у напретку њене привреде и поздравила успехе Владе Србије у модернизацији државне управе и развоју електронске управе, као области у којој ова земља подржава спровођење реформи.

 

Србија је на Дуинг бизнис листи напредовала за четири места и сада се налази за 44. месту од 190 земаља света. Најбољи пласман по категоријама је у издавању грађевинских дозвола, где је Србија 9. на свету, што је побољшање за два места.

 

У поређењу са окружењем, Србија је испред БиХ (90. место), Албаније (82), Хрватске (51), Мађарске (52), Румуније (55), Црне Горе (50), Бугарске (61) и Грчке (79), а испред нас су Словенија (37) и Северна Македонија (17).