RSS

You are here

Михајловићева: Ауто-пут од Београда до Сарајева за бољу будућност региона

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са Сашом Далипагићем, замеником министра телекомуникација и промета БиХ, споразум између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о сарадњи на реализацији пројекта ауто-пута Београд-Сарајево. Потписивању споразума присуствовала је и амбасадорка БиХ у Србији Аида Смајић.

 

Михајловићева је том приликом истакла да ће овај споразум допринети у брзини и ефикасности изградње ауто-пута ка БиХ и подсетила да је почетак радова у октобру обележен у присуству председника Србије и Турске, Александра Вучића и Тајипа Ердогана, те представника БиХ.

 

“Радови на деоници Сремска Рача - Кузмин теку по уговореном плану и динамици. Ово није само ауто-пут, ово је пут који повезује две државе и људе који у њима живе, пут који треба да нас води у будућност, а не у прошлост оптерећену проблемима. Овај споразум омогућиће нам да наставимо радове и издамо грађевинску дозволу за изградњу целог моста преко Саве”, изјавила је она.

 

Михајловићева је додала и да ће се на мосту преко Саве налазити један гранични прелаз, те да ће то омогућити бржи проток људи и робе, што је и политика председника и Владе Србије.

 

Саша Далипагић истакао је да се овај споразум односи на изградњу две деонице ауто-пута, један је Тузла-Брчко-Бијељина-граница са Србијом, а друга Сарајево-Пале-Вишеград-граница са Србијом и даље ка Београду.

 

“Споразум предвиђа и изградњу моста преко Саве, који ће Србија градити, као и питање граничних прелаза. У року од месец дана формираћемо заједничко оперативно тело зарад ефикасније реализације пројекта”, рекао је Далипагић.

 

Амбасадорка БиХ у Србији Аида Смајић изјавила је да велики инфраструктурни пројекти показују јасно опредељење две државе на путу ка Европској унији.

 

“Овај ауто-пут додатно ће повезати наше две земље и грађане. Он је и показатељ да наши билатерални односи иду узлазном путањом, те да су европске интеграције наш стратешки циљ, а да ћемо још бољим повезивањем региона бити спремни да постанемо пуноправни чланови ЕУ”, рекла је она.