RSS

You are here

Михајловићева: Aуто-путеви које градимо важни да би људи остали да живе у Србији

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је завршетак комплетног источног крака Коридора 10 важaн због свих грађана источне Србије, да би људи остали ту да живе и да би се отварале нове  фабрике.

 

“Завршили смо овај велики пројекат и данас нема ниједног метра на Коридору 10 а да то није ауто-пут. Од Београда до границе с Бугарском стизаће се за око три сата, безбедније него пре, јер ауто-пут заобилази Сићевачку клисуру”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Пинк.

 

Потпредседница Владе рекла је да је сваки пут који се изгради, од најважнијих, ауто-путева, до локалних, важан да би људи живели боље и да би видели своју будућност у Србији.

 

Она је нагласила да се о Коридору 10 причало 30 година, али тек 2014. су почели озбиљни радови и на источном краку и у Грделичкој клисури, и почели смо да отварамо деонице. “До 2012. Србија је била затворена у транспортном смислу, и то је био резултат Тадићеве власти и рада Велимира Илића и Милутина Мркоњића. Од 2012. до 2014. плаћали смо дугове, завршавали експропријацију и преправљали пројекте да бисмо од 2014. почели да завршавамо Коридор 10 и да отварамо деоницу по деоницу“, објаснила је Михајловићева.

 

Она је рекла да Србија данас има укупно 950 километара ауто-пута, што је у региону мање само од Хрватске, а више од Бугарске, Румуније, Албаније, Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине. „Србија је за 120 километара краћа транзитна рута од руте преко Румуније и Бугарске, и нама се сада тај транзитни саобраћај враћа, и за неколико година повећан је број возила на ауто-путевима са 34 милиона на скоро 60 милиона, колико ће бити ове године”, навела је Михајловићева.

 

Она је истакла да ће 19. децембру бити пуштена у саобраћај деоница Сурчин-Обреновац, као и да ће се градити пет нових ауто-путева. “Деоница Прељина-Пожега биће завршена до краја 2021, почетка 2022. године, почели су радови и на деоници Сремска Рача - Кузмин, а 19. новембра потписаћемо с азербејџанским “Азвиртом” комерцијални уговор за ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница. Такође, ускоро очекујемо да почнемо радове и на Моравском коридору, а наредне године и на деоници од Ниша до Плочника”, навела је Михајловићева.