RSS

You are here

Михајловићева: Београд најзад добија систем за пречишћавање отпадних вода

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас заједно са директором представништва компаније China Machinery Engineering Corporation (CMEC) у Србији, Ли Сјуећенгом и директором ЈКП “Београдски водовод и канализација”, Драганом Ђорђевићем споразум о сарадњи и уговорни споразум за пројекат сакупљања и пречишћавања отпадних вода централног канализационог система Града Београда.

 

Потписивању су присуствовали и градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Београда, Горан Весић, као и представници амбасаде НР Кине.

 

Михајловићева је том приликом истакла да је Београд једини град у Европи који нема систем за пречишћавање отпадних вода, те да је овај пројекат од изузетног значаја јер је то питање животне средине и бољег квалитета живота грађана.

 

„Ово је капитални пројекат у који мора да буду укључени сви, док кинекса компанија буде преговарала са Министарством финансија око услова финансирања, а само прва фаза коштаће 271 милион евра, данашњим потписивањем споразума о сарадњи ми ћемо кренути у истражне радње – израду свих студија, анализа и пројектовање како не би губили време“, рекла је она.

 

Михајловићева је истакла да се годишње у Саву и Дунав излије 190 милиона кубика отпаднх вода, што се може упоредити са 60 хиљада олимпијских базена или 19 милиона цистерни.

 

„Али, овде не стајемо, кроз нови инвестициони план Србија 2025 ми смо определили милијарду евра које ћемо уложити и у друге градове и опптине у Србији које имају сличне проблеме“, закључила је Михајловићева.

 

Зоран Радојичић је рекао да је ово важан дан за Београд јер ће се решити дугогодишњи проблем Града.

 

„Захваљујући финансијској стабилности Владе Србије ми можемо заједнички да реализујемо овај капитални пројекат који ће се изводити по најсавременијим стандардима и који ће допринети унапрешењу животне средине“, рекао је он.

 

Горан Весић је изјавио да 1/3 града нема канализацију, док се преостале две трећине излива у Саву и Дунав.

 

„Изградњом овом постројења укинућемо 80 одсто испуста отпадних вода у Саву и Дунав. Прва и највећа фабрика покриће 1,5 милиона грађана, док плаирамо изградњу још четири мање. Хвала Влади Србије и потпредседници Михајлоивћ, али и председнику Александру Вучићу, без којих реализација овог пројекта не би била могућа“, рекао је Весић.

 

Ли Сјуећенг истакао је да ће Београд имати двоструку корист од овог пројекта – побољшаће се квалитет живота грађана и избећи ће се опасност од поплава.